Halottak napja és mindenszentek után ne hanyagoljuk el a temetőt

2023. november 15. 14:46 2023. nov. 15. 14:46

A Pécsi Köztemető egy nagyon fontos dologra hívja fel a figyelmet közösségi oldalán: a kiégett mécseseket ne hagyjuk a földön.

Idén is sokan látogattak el a Pécsi Köztemetőbe, hogy virágokkal és gyertyagyújtással emlékezzenek elhunyt szeretteikre. Azonban ilyenkor sokan elfelejtenek "megszabadulni" a kiégett mécsesekről, melyek egy nagyobb vihart követően szétszóródhatnak a temető területén. A Pécsi Köztemető munkatársai az urnafalaknál, piramisoknál és szórókutaknál összegyűjtik ezeket, majd a hulladéktárolókba helyezik, hogy a terület rendezett maradhasson – hívta fel a figyelmet a temető.

A látogatókkal megosztották továbbá, hogy gyakran találkoznak veszélyes állapotban lévő síremlékekkel és fejkövekkel. Ezek veszélyesek lehetnek, mert egy erősebb szél is képes eldönteni azokat, és még akkor is elmozdulhatnak, ha valaki nekik támaszkodik. Fontos tudni, hogy a síremlékek a megváltási idejük alatt magántulajdont képeznek, és az ezek felett rendelkező személy kötelessége és felelőssége gondoskodni biztonságos műszaki állapotukról. Amennyiben egy baleset következik be, vagy más síroknak okoznak kárt, a sír felett rendelkező személyt terheli a felelősség.

A temető tájékoztatott továbbá arról, hogy november 15-től kezdve, mivel ismét fagyhat a reggeli órákban, elzárják a temetői csapokat a fagyástól való védelem érdekében. Ezen okból kérnek minden látogatót, hogy hozzanak magukkal vizet.