Komlón és Pettenden meg kell ismételni a választást vasárnap

2019. november 4. 14:28 2019. nov. 4. 14:28

Az országban összesen 10 helyen kell november 10-én megismételni a választást a Nemzeti Választási Iroda adatai szerint, ebből 5 helyszín a Dél-Dunántúlon található. Komlón egy szavazókörben lesz újabb voksolás, Pettenden pedig a polgármesteri és az egyéni listás képviselői választás mellett a nemzetiségi szavazást is meg kell ismételni.

A Nemzeti Választási Iroda hétfői adatai szerint az országban 10 helyen kell megismételni az október 13-ai önkormányzati és nemzetiségi választást (eredetileg 11 település szerepelt a listán, de egy Fejér megyei községben már november 3-án megtartották az újrázást) - adta hírül az MTI hétfőn.

"A Baranya megyei Komlón az 5. számú egyéni választókerület 13. szavazókörében a polgármester- és a képviselő-választást kell megismételni, Pettenden pedig a polgármester-választás mellett az egyéni listás szavazást és a települési nemzetiségi voksolást.(...)

A Somogy megyei Kisberényben a polgármester- és az egyéni listás választást kell megismételni vasárnap, Taranyban az 1-es számú szavazókörben a polgármester-választást, Lengyeltótiban pedig a települési nemzetiségi szavazást. (...)

Tolna megyében, Szekszárdon a 2-es és a 8-as egyéni választókerületben kell megismételni négy szavazókörből háromban a képviselő-választás szavazását (...)"

- olvasható az MTI hírében.

Komlón az ellenzék beadványa nyomán rendeltek el új szavazást, ugyanis a szavazókörben több furcsaság is történt a választás napján - 10-12 "segítő" mintegy 100 embert terelt a helyszínre és még a szavazófülkébe is bementek a szavazópolgárok után -, amiről a helyi független 7300.hu részletesen is beszámolt. Az Átlátszó cikke szerint olyan élelmiszercsomagokat is bevontak a kampányba, amelyeket amúgy egy politikamentes szervezet juttatott el a rászorulóknak.

A szigetvári járáshoz tartozó Pettenden a választás előtt nőtt meg észrevehetően a lakosok száma, emiatt rendőrségi nyomozás is indult az ügyben - írtuk meg korábban

Baranyában egyébként Harkányban is folyik egy nyomozás a választópolgárok létszámának furcsa növekedése miatt. 

Mivel több baranyai település esetében is lehetett arról hallani, hogy nem volt minden rendben a választással, a Pécsi STOP még október végén megkereste a megyei rendőr-főkapitányságot több kérdéssel is. Amint válaszolnak, újra jelentkezünk.

Forrás: Pécsi STOP/MTI