Művészi cipőkből nyílik egész nyáron át látogatható kiállítás Pécsen

2023. június 9. 09:11 2023. jún. 9. 09:11

Mások mellett Lady Gaga, Taylor Swift és Fergie számára tervezett lábbelik is láthatók azon a pénteken nyíló kiállításon, amelyet a pécsi LOKART képzőművészeti fesztivál előfutáraként rendeznek meg a baranyai vármegyeszékhelyen.

A főként kortárs alkotók műveit bemutató, a tárlatnak otthont biztosító Pécsi Galéria üzemeltetője, a Zsolnay Örökségkezelő (ZSÖK) Nkft. az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írták: a június 9. és szeptember 3. között megrendezendő tárlaton több mint 80 cipő tekinthető meg a hágai Virtual Shoe Museum gyűjteményéből.


    

A Shoe Fantasies/Cipőfantáziák című kiállításon látható - többek között - Zaha Hadid krómozott vinylgumiból és olasz kecske-nappa bőrből készült NOVA című cipője, míg a divat és show business világát Lady Gaga, Taylor Swift és Fergie cipői reprezentálják.
    

A kiállító angol, belga, bolgár, holland, izraeli, japán, orosz, olasz és román tervezők mellett, Atalai Zita, Kovács Sára, Melegh Anna és Tóth-Kern Enikő cipőalkotásait is megcsodálhatják a látogatók - emelték ki a kommünikében.
    

Közölték: a kiállítás kurátorai, Liza Snook, a Virtual Shoe Museum alapítója és Amber Aurélie Ambrose flamand cipő designer, aki különleges, "égig érő sarkú" cipőivel vált ismertté a világban.
    

Amber Aurélie Ambrose a divat és a művészet határait kutatja, megkérdőjelezi a társadalmi elvárásokat és új univerzumok felfedezésére, új látásmód kialakítására törekszik. Összeköti a művészetet, a divatot, a különböző kultúrákat. Elkötelezett a fenntartható, innovatív technikák és anyagok iránt. Hollandiában és Kínában tanítja az új tervező generációt, de kiállításokat is rendez és előszeretettel dolgozik olyan koncepciókon, amelyek elvarázsolják a nézőket - részletezték a közleményben.
    

Liza Snook 2004-ben hozta létre a VirtualShoeMuseum.com digitális platformot cipőrajongók és szakemberek számára, ahol tervező, szín, típus vagy anyag szerint lehet cipőket keresni.
    

A pénteken nyíló pécsi kiállítás kifejezetten a június 21. és 25. között zajló pécsi LOKART képzőművészeti fesztivál prológjára készült.
    

A tíz helyszínen, csaknem száz művész részvételével, második alkalommal megrendezendő LOKART-on a képzőművészet mellett más, a vizuális és a kortárs művészeti szcénába tartozó alkotások és előadások is megjelennek.
    

A fesztiválról és a cipőkiállításról bővebb információk találhatók a www.lokart.hu, valamint www.facebook.com/lokart.pecs oldalakon.