Nyilatkozatban tiltakozna a pécsi közgyűlés az önkormányzatokat sújtó kormányzati intézkedések ellen

2020. június 17. 14:32 2020. jún. 17. 14:32

Nyilatkozatot terjeszt a jövő heti pécsi közgyűlés elé Sajgó György, a Mindenki Pécsért-Momentum frakciójának vezetője, mellyel a kormányzat önkormányzatokat érintő kedvezőtlen döntései ellen tiltakozna város.

Az erről szóló előterjesztésben az áll, az önkormányzatokra a járvány elleni védekezésben kiemelt szerep hárul. A települések eddig megfeszített munkában végezték a feladataikat, miközben a kormánytól nemhogy támogatást nem kaptak, hanem már idén is forrásokat vont el az önkormányzatoktól.

Az előterjesztés szövege szerint a jövő évi központi költségvetési törvényjavaslat további jelentős elvonásokkal sújtja a vidéki településeket és fővárosi önkormányzatot, illetve a kerületi önkormányzatokat. (Mint ismert, a kormány idén a járványügyi védekezés jegyében elvonta az önkormányzatok gépjárműadó-bevételének náluk maradó hányadát, valamint az is kiderült, hogy a jövőben nem költhetnek az iparűzésiadó-bevételből dolgozói bérekre az önkormányzatok - szerk.)

Amennyiben a közgyűlés rábólint, az alábbi nyilatkozatot fogadná el a testület:

"Az elmúlt évek legnagyobb egészségügyi, gazdasági és szociális kihívását a koronavírus-járványhelyzet okozza a magyar települések és önkormányzatok számára. Az önkormányzatok a szociális ellátás alappillérei, a járvány elleni védekezés napi feladatait megfeszített munkában végzik. A veszély továbbra sem múlt el, és közben fel kell készülnünk a járvány újabb hullámára is. 

Magyarország Kormánya nemhogy segítséget nyújtana az önkormányzatoknak az egészségügyi ellátás erősítésében, a védőfelszerelések biztosításában, a rászorulók támogatásában, az idősek ellátásában, a jövedelem nélkül maradt családok megsegítésében, hanem az önkormányzatok újabb megsarcolására készül. A jövő évi költségvetési javaslat az önkormányzatok szolidaritási hozzájárulásának nevezett adónemet csaknem négyszeresére emeli 2021-es évre.

Tisztában vagyunk azzal, hogy a járványhelyzet Magyarország teljes gazdaságára hatással van, de nem fogadható el, hogy a Kormány a védekezésben élen járó önkormányzatoktól vonjon el forrásokat. A gépjárműadó számos kisebb önkormányzat legjelentősebb bevételi forrása. A veszélyhelyzetben a kormány egyik első intézkedése mégis az volt, hogy az ezévi gépjárműadó önkormányzatokat megillető részét is egyik napról a másikra teljes egészében átirányította a központi költségvetésbe. Így az önkormányzatok, amelyekre a válság idején a korábbinál sokkal több feladat hárul, már idén is kevesebb pénzből gazdálkodhatnak.

A jövő évi költségvetési javaslat szerint 2021-ben ez az adó továbbra is a központi költségvetésbe kerül, amivel a kormány a kisebb településeket csődközeli helyzetbe hozhatja.

A Kormány az önkormányzatokat további elvonásokkal sújtotta azzal, hogy április elején ingyenessé tette a parkolást. Ez nem járványügyi intézkedés volt, hanem egy újabb támadás az önkormányzatiság ellen. Mindenki tisztában van azzal, hogy a fizetős parkolás amellett, hogy forgalomtechnikai intézkedés, jelentős bevételt biztosít az önkormányzatoknak.

Ezen helyzetnek különleges pécsi vonatkozása van, hiszen az előző városvezetés jelentős mértékű hitelt hagyott hátra maga után. Csak idén év végéig nyolc-és-fél milliárd forintnyi hitelt kell visszafizetni, és az ELIOS-ügy kapcsán keletkezett hitel is Pécs Megyei Jogú Várost terheli. A jelenlegi válsághelyzetben az önkormányzatoknak nem megszorításokra, hanem többletforrásokra van szükségük.

Felszólítjuk Magyarország Kormányát, hogy ne bevételeket vonjon el az önkormányzatoktól, hanem éppen ellenkezőleg, biztosítson többletforrásokat az önkormányzatoknak feladataik ellátásához!"

A megyeszékhelyet és a megyét érintő megszorítások miatt az LMP is akciózott. A párt közös, Orbán Viktornak címzett nyílt levél aláírására kérte fel a pécsi, baranyai országgyűlési képviselőket, azért, hogy a miniszterelnök vonja vissza a megyeszékhelyet és a megyét érintő megszorításokat. A levelet az ellenzéki politikusok aláírták, a kormánypártiak viszont Keresztes László Lóránt korábbi Facebook-posztja szerint nem is válaszoltak a felhívásra.

(Címlapkép: Pécsi STOP)

Forrás: Pécsi STOP