Pécsen közlekedhetnek Magyarországon először elektromos csuklós buszok

2020. november 3. 14:53 2020. nov. 3. 14:53

A városvezetés jelezte a kormánynak már, hogy szívesen engednének terepet az ilyesfajta járművek tesztelésére. A kormányzati Zöld Busz Program pályázatára is bejelentkezett már a város.

Ruzsa Csaba alpolgármester a pecsma.hu-nak arról számolt be, hogy a kormány november közepe-vége felé írja ki a Zöld Busz Program pályázatát, amely kapcsán a városvezetés már jelezte feléjük, hogy részt kívánnak venni a programban, és azt is, hogy terepet adnának az elektromos csuklós buszok tesztelésére is.



Az elektromos buszok kérdése és a kormányzati buszprogram az októberi közgyűlésen is téma volt, akkor az alpolgármester arról tájékoztatta a képviselőket, hogy a város bejelentkezett az elektromos csuklós buszok tesztelésére - de ezt október közepén egy sajtótájékoztatón is elmondta.



Az alpolgármester a következőkről számolt be az önkormányzati lapnak:

"Azt vizsgáljuk, hogy három, négy, vagy esetleg öt elektromos csuklós busz vásárlására van-e lehetőségünk, ezért kértük a kormánytól, hogy a pályázatba kerüljenek be ilyen buszok is. A kormány erre az opcióra nyitottnak mutatkozott. Ha valóban így írják ki a pályázatot, akkor a tervek szerint első körben, december elején már vásárolnánk is ilyen buszokat, már folynak is az előkészítő tárgyalások ezen a téren. Pécs így tehát valószínűleg az első olyan magyar város lehet, ahol elektromos csuklós buszok közlekedhetnek, hiszen Magyarországon ilyen buszok nincsenek még, és a programban sem szerepeltek korábban"

 

Ruzsa Csaba arra is kitért, hogy a pályázati beszerzés mellett azt is kérték a kormánytól, hogy Pécsett tesztelhessék az effajta csuklós buszokat. 

"Ebben az ügyben még zajlik az egyeztetési folyamat a különböző igények mentén, nincs még döntés. Reményeink szerint, ha sikeres lesz a pályázatunk és be tudják fogadni az igényeinket, akkor jövőre, az év vége felé az első elektromos csuklós tesztbuszok megérkezhetnének Pécsre"

- foglalta össze az alpolgármester.

 

Címlapkép: Pécsi STOP

Forrás: Pécsi STOP/pecsma.hu