Péterffy Attila: A munkánknak érik és láthatóak az eredményei

2023. február 17. 17:41 2023. feb. 17. 17:41

Interjút készített Pécs polgármesterével, Péterffy Attilával a Pécs TV, mégpedig a város legújabb, ez évi költségvetése kapcsán. A harmincperces interjúból egy összefoglalót készítettünk.

A pécsi polgármester elmondta, hogy több rutinos polgármesterrel egyeztett, akik azt mondták, hogy a 2019-től kezdődő ciklus annyira egyedi, összetett és intenzív mint még eddig soha. Ezekre felhozta példaként a koronavírus-járványt, energiaválságot és az orosz-ukrán háborút.

A 2023-as költségvetésen a fent felsorolt problémák is meg fognak látszani, céljuk, hogy továbbra is azt a hármas célcsoportot legyen képesek teljesíteni, amit 2019 óta folyamatosan célkeresztben tartanak:

  • Szeretnék a várost úgy müködtetni, ahogy azt a pécsi polgárok elvárják. Nyugodtan és kiszámítható módon szeretnék a város működését biztosítani.
  • Tudják folytatni a megkezdett fejlesztéseket.
  • A harmadik egy „kényszerű” cél, az állami adósság visszafizetése.

A fejlesztésekről két irányt fogalmazott meg: Az egyik a folyamatban lévő uniós fejlesztések lezárása ez év végéig (Misina-projekt, Lauber Dezső sportcsarnok felújítása, Diána téri projekt, kerékpárutak, stb..). A 100 város projektről is elárulta, hogy készülnek rá, komoly tárgyalásokat folytatnak befektetőkkel munkahelyteremtés céljából.

Kapcsolódó: Közvetlen uniós támogatásokat kap Pécs 2030-ig

Az építményadó-csökkentésről elmondta, hogy ez egy választási ígéret volt, amit be is tartottak. A helyi iparűzési adónak egy részét fordítják erre, így tudták elérni, hogy a már bejelentett adócsökkentésnek meglegyen a forrása.

Abban bízom, hogy a befektetők még nagyobb számban jönnek Pécsre.”

A polgármester elmondta, hogy fontosnak tartja a városvezetés és a pécsiek közötti párbeszéd fenntartását.

„Engem mindenképpen érdekel a pécsiek véleménye”

 

– mondta Péterffy.

A 2022-es év legnagyobb sikereit is részletezte: A közösségépítésben és az elesettek segítésében is nagyot lépett előre a város. Nagy sikernek tartja, hogy Pécs közmű cégei a város kezében maradtak. Legnagyobb sikernek az új Vásárcsarnok megvalósítását tartja. A 8 új elektromos busz is ide sorolható.

Kapcsolódó: „Pécs, a megújuló város” – izgalmas videóban számol be Péterffy Attila a megválasztása óta történt fejlesztésekről

A várost vezető, Pécs Jövője Frakciószövetségről is elárult egy-két részletet.

„A frakciószövetségünk, köszönjük szépen stabilan, nagyon nagy összetartással dolgozik. A döntéseink 99 százalékát közösen hoznak meg, amit a közgyűlésen is látható.”

A pécsi ellenzékről (Fidesz-ÖPE) elmondta, hogy szakmai alapon nagy kevésszer tudnak vitázni, pedig azt gondolja, hogy teljesen mindegy milyen politikai oldalán állnak, az ügyek mentén Pécsért közösen kellene dolgozni, nem pedig saratdobálni egymásra és lódítani a közgyűlés során.

„A problémám az, hogy az üggyel nagyon sokszor elfelejtenek foglalkozni, pedig a pécsieket a döntések alapjai érdekli, nem az, hogy különböző politikai nézeteket valló emberek, hogy tudják a tévé előtt szapulni egymást.”

Az elszámoltatásról folyamatáról is beszélt Péterffy Attila. Nagyon elkötelezettek abban, hogy mind a 22 ügynek (többet tártak fel – a szerk.) pont kerüljön a végére. Hozzátette, hogy a magyar nyomozóhatóság visszadobta ezeket az ügyeket és ezt pótmagánvádas eljárásban folytatják tovább.

Kapcsolódó: Elszámoltatás: Már 711 millió forintnyi vagyont szereztek vissza Pécsnek

„Az elszámoltatás megtörtént. Elmegyünk a végsőkig, hogy ez a közösség visszakapja a vagyonát.”

A közeledő önkormányzati választások kapcsán elmondta, hogy szeretne ismét polgármester-jelöltként indulni. Azt gondolja, hogy a várost vezető koalíció jól teljesít.

„Együtt, megint egy nagyon széles koalícióra van szükség, hogy győzni tudjunk a Fidesz ellen.”

A programalkotásról pedig végezetül hozzátette, hogy nem fog 56 oldalas programanyagot készíteni, de a legfontosabb dolgokra fognak koncentrálni. Egy élhető, normális városi viszony kialakítása lesz a programuk fókusza.