Folytatódik a pécsi Fidesz-botrány: álellenzékiek, álcivilek az álfüggetlen hírportálon

2023. október 30. 08:00 2023. okt. 30. 08:00

Nagy visszhangot keltett a legfrissebb tényfeltáró cikkünk, amiben arról számoltunk be, hogy a pécsi Fidesz álcivilje, Kálmáncsi Gyula sztriptízbárt üzemeltetett Harkányban.  A helyi Fidesz-közeli propagandamédia, aki Kálmáncsit csak "idős bácsiként" emlegette, most kellemetlenül gyorsan megpróbálta menteni a menthetetlent, méghozzá a náluk különösen sokat szereplő pécsi “álellenzékiekkel” karöltve. Szép történetnek nézünk elébe, nem?

 

Előzmény

 

Kálmáncsi Gyula az október 17-ei pécsi közgyűlésen került a figyelem középpontjába, amikor fideszes és KDNP-és aktivisták kis táblákat tartva próbálták megzavarni az ülést, de Péterffy Attila polgármester kérésére helyet foglaltak, és szót kaptak.

 

Ahogy arra Ágoston Andrea (Pécs Jövője) is felhívta a figyelmet: Páváék alatt ez a városvezetői hozzáállás elképzelhetetlen volt. 

 

Kamarás Péter, KDNP-s önkormányzati képviselő egy Facebook posztban próbálta átverni követőit és úgy tenni, mintha fideszes és KDNP-és aktivisták hangulatkeltése helyett átlagos pécsi lakosok tiltakozásáról lenne szó. A szerkesztőségünk által visszakeresett képen jól látszik: korábban velük gyűjtött aláírást.

(Kapcsolódó: A pécsi Fidesz álcivil botránya: teljes hálózatot működtetnek a helyiek megtévesztésére?)

 

Kálmáncsi volt az aki felolvasta a nyílt levelüket, amiben folyamatosan úgy hivatkozott magukra, mint akik a „pécsiek” véleményét közvetítik. Lényegében a pécsi Fidesz kampánytémáit sorolta fel. Nem csoda, hiszen arról is részletesen beszámoltunk, hogy a helyi fideszes propagandaoldalak által csak “idős bácsinak” nevezett álcivil egy bukott politikus, aki többször is indult a Fidesz-KDNP színeiben Harkányban és Baranya megyében.

 

Ráadásul azt, hogy mai napig fideszes párttag, ő maga jelentette ki lelkesen munkatársunknak egy vele készült telefonos interjú során.

 

 

 

Az „exkluzív, egzotikus hangulatú” szórakozóhely

 

Egy harkányi olvasónk hívta fel a figyelmünket arra, hogy Kálmáncsi nemcsak fideszes körökben jártas, hanem „exkluzív, egzotikus hangulatú” szórakozóhely üzemeltetésében is, ami nem más, mint az egykori Blue Hawaii néven működő hely Harkányban.

 

Lapunknak elsőként, telefonos beszélgetésünk során ezt meg is erősítette. 

 

 

A kudarcos mentőakció

 

A helyi Fidesz-közeli propagandasajtó (akik korábban azt a látszatott keltették egy korábbi cikkükkel, hogy csak egy egyszerű "pécsiről", egy "idős bácsiról" van szó) egészen a legfrissebb, sztriptizbáros anyagunkig hallgatott a botrányos álcivil ügyről. Bár azt nem sikerült nekik leírni, hogy a Pécsi Stop volt az a hírportál, amelyik kiderítette Kálmáncsi összefonódását a pécsi Fidesszel, illetve azt, hogy mi voltunk akik felfedték a kínos múltját.

 

Helyette egy olyan trióval vették fel a kapcsolatot, akik korábban a mostani városvezető szövetség tagjai voltak, de mostanra, véleményünk szerint megkeseredett politikai kalandorokká váltak.

 

Az is beszédes, hogy egy olyan “újságíró” írta a cikket a pécsi Fidesz-közeli lapnál, aki Páva Zsolt egykori kampánytanácsadója volt. 

 

A beszámolójukban azt írják: “a  Tiszta Kezek Frakció most érdekes információkkal állt elő”. Az viszont nem derül ki az írásból, hogy ki keresett meg kit és miért, hiszen a képviselőcsoport semmilyen hivatalos közleményt nem adott ki Kálmáncsiról. A cikk azt a látszatot kelti, mintha a politika senki földjére került képviselők rukkoltak volna elő valami izgalmas leleplezéssel, miközben ez korántsem így volt.

 

Álellenzékiek az álcivilről az álfüggetlen ,,hírportálon”? 

 

Bognár Szilvia volt az egyikük, ami nem is csoda, hiszen korábban több cikkben foglalkoztunk már azzal, hogy Bognár Szilvia hogyan jutott el az ellenzéki képviselőségtől odáig, hogy rendszeres vendége a fideszes médiumoknak, illetve, hogy 2022-ben, Pécsen ráindult a közös ellenzéki jelöltre, Mellár Tamásra. 

 

Bognár Szilvia politikai értelemben a semmiből jött, de a neve nem volt teljesen ismeretlen, hiszen korábban dolgozott a médiában és az Európa Kulturális Fővárosa projektben, azt követően pedig, a Fidesz-érában önkormányzati cégeknél, azokkal szorosan együttműködő civil szervezeteknél, de megfordult Hoppál Péter karmesteri és politikai pályáját a csúcson keresztező, Pécsett megrendezett kórustalálkozó, az Europa Cantat környékén is. 

 

A 2019-es elsöprő ellenzéki győzelem után rögtön alpolgármesteri székben találta magát, azonban a hírekbe nem az önkormányzati tevékenységével került be, hanem azzal, hogy a polgármester ellen belső ellenállást szervez. Szép lassan azonban elfogytak körülötte a ,,szövetségesek”, majd saját frakciója (Demokratikus Koalícó) kezdeményezte visszahívását az alpolgármesteri posztról, amit a közgyűlés többsége, saját párttársaival együtt támogatott.   

 

Korábban egy videót is készítettünk az egykori DK-s alpolgármesterről és fideszes kapcsolatairól, hiszen szerkesztőségünk kiderítette, hogy a tavaly “függetlenként induló” Bognár kampányvideóját, egy és ugyanazon személy készíthette el, mint a fideszes jelölt, Kővári Jánosét. Többszöri írásos megkeresés után, a pécsi közgyűlés szünetében, a Városháza egyik folyosóján próbáltuk utolérni Bognár Szilviát a kampányvideójával kapcsolatos kérdéseinkkel, sikertelenül. 

 

 

Ekkor, ahogyan a videóban is látszik, ott volt vele Topán László, aki szintén egykor a városvezető szövetség tagja volt, de azóta ő is a fideszes kapcsolatairól mélyen hallgató képviselő asszonnyal együtt, egy frakcióban "politizál". Egyikük sem volt hajlandó válaszolni a kérdéseinkre, pedig a pécsieknek joga van tudni, hogy milyen segítséget kaphatott a választások során Bognár Szilvia a Fidesztől.

 

 

A trió tagja Hencsei Zsolt is, aki szintén katapultált a pártjából (Jobbik), és akit a fideszes média szintén előszeretettel idéz, mintha valami hiteles ellenzéki politikus lenne. Ő Bognárhoz hasonlóan szintén az előválasztás kikerülésével indult rá a közös ellenzéki jelöltre 2022-ben a másik pécsi körzetben. Milyen érdekes, hogy most ő is előszeretettel csevegett a Kálmáncsi-ügyről Páva Zsolt egykori kampánytanácsadójával.

 

Mindezek tükrében szeretnénk valamire megkérni a Fidesz-közeli lap "kreatív munkatársát": Ha ő ilyen könnyen utoléri a “Tiszta Kezek” frakció képviselőit, azon belül is leginkább Bognár Szilviát, akkor megtisztelne minket és a pécsieket azzal, ha feltenne pár olyan kérdést helyettünk, amire mi egyszerűen nem kapunk választ.

 

Kérdések: 

 

  • Milyen segítséget kapott Bognár Szilvia a Fidesztől?  Milyen kapcsolatban vannak Kővári János volt kommunikációs munkatársával?

 

  • Milyen érdekek fűződnek ahhoz, hogy legtöbb esetben csak a Fidesz-közeli médiumoknak adjanak interjúkat?

 

  • Milyen forrásból finanszírozta Bognár és Hencsei a kampányát, és milyen szakmai segítséget kaptak hozzá? Miért nem vettek részt az ellenzéki előválasztáson, ha valóban a Fidesz leváltását akarják?

 

  • Miért tiltotta le Facebook-oldaláról újságírónkat a képviselő asszony  és Topán László, amikor leírta egy hozzászólásban a kampányvideóval kapcsolatos kérdéseit? 

 

  • Hogyan értelmezik az objektivitás és az átláthatóság fontosságát saját tevékenységükre nézve?

 

Előre is köszönjük!

 

Folytatjuk.

 

(Az indexkép csak illusztráció)

 

Szerző: A.Pécsi.Proli