Több mint száz civil szervezet kaphat támogatást az önkormányzattól

2024. április 11. 14:36 2024. ápr. 11. 14:36

A pécsi önkormányzat idén is pályázatot hirdetett a civil szervezetek számára, amelynek keretösszege 40 millió forint volt. A szakmai bizottság által elbírált pályázatok eredményeként több mint száz civil szervezet részesül támogatásban közösségi programjaik és rezsiköltségeik finanszírozására.

Az önkormányzat 2019 októbere óta kiemelt figyelmet fordít a helyi civil szervezetek támogatására és fejlesztésére. Ennek részeként 2021-ben elfogadták a civil koncepciót, majd 2023-ban meghirdették a városi civil keretet, főként a jelentős mértékben megemelkedett rezsiköltségek kiegyenlítésére.

– Tavaly, az energiaválság idején a civil szervezetek jelezték, hogy baj van, nem bírják kifizetni a számlákat – emlékezett vissza Péterffy Attila polgármester.

 

 

Az elmúlt év energiaválsága idején a civil szervezetek jelezték az önkormányzatnak, hogy nehézségeik vannak a rezsiköltségek kifizetésével. Ennek hatására az önkormányzat reagált, és ennek nyomán hirdették meg a pályázatot. Az energiaválság lecsengése óta a civil szervezetek más területekre is összpontosítanak, így az idei pályázati felhívás is ennek megfelelően módosult.

A civil szervezetek részéről nagy az igény a támogatásokra, különösen azért, mert országos szinten csökkent a pályázati lehetőségek száma. Ezért kulcsfontosságú, hogy városi szinten erősítsék ezeket a lehetőségeket. A városi civil keret létrehozása, amely nem politikai döntés eredménye, hanem az érintett szervezetek bevonásával jött létre, egy remek eszköznek bizonyult.

A pályázatokat egy háromfős szakmai bizottság bírálta el, és javaslatuk alapján több mint 100 civil szervezet kap támogatást. Az érdeklődés élénk volt, hiszen a beérkezett pályázatok összege meghaladta a 40 millió forintos keretet, így az önkormányzat 5 millió forinttal emelte meg a keretösszeget. Ennek köszönhetően a sikeres pályázók valóban jelentős anyagi segítséget kapnak, amely lehetővé teszi elképzeléseik megvalósítását. A támogatásokról szóló előterjesztést az április 16-i közgyűlésen tárgyalják.