Végre! A pécsiek ötletei alapján szépülhetnek a kertvárosi kutyafuttatók

2021. október 12. 12:54 2021. okt. 12. 12:54

Közel félszáz javaslatot nyújtottak be a pécsiek két kertvárosi kutyafuttató fejlesztésével kapcsolatban. A Pécs Jövője Egyesület hirdetett ötletbörzét a témában, a beérkezett javaslatok alapján a BIOKOM NKft. már meg is kezdte a két kutyafuttató szépítését.

Augusztus közepén hirdette meg újabb lakossági ötletbörzéjét a Pécs Jövője Egyesület. A Diana tér környékének fejlesztésére vonatkozó korábbi akció után ezúttal két kertvárosi kutyafuttató, a Littke József utcai és a Szaturnusz utcai futi zöldterületeinek fejlesztésével kapcsolatban várták a lakossági javaslatokat. A két terület fásítására vonatkozóan a BIOKOM NKft. előzetes szakmai koncepciót készített, ezzel kapcsolatban is várták a lakók visszajelzéseit. A Pécsi STOP legfrissebb híreit itt találod!   

A Szaturnusz utcai futi zöldterületeinek fejlesztésével kapcsolatban is várták a lakossági javaslatokat. Lássuk be, van is mit javítani.../Fotó: Google Maps

 

Megmozgatta a pécsieket a téma, hiszen alig néhány hét alatt összesen csaknem félszáz javaslat érkezett be az ötletbörzénkre. Örömmel láttuk, hogy a pécsiek nyitottak a társadalmi párbeszédre, és ha lehetőséget kapnak rá, akkor szívesen segítik ötleteikkel, észrevételeikkel a fejlesztéseket. Az előkészített szakmai javaslatnak az a része, amely egy levegőből olvasható hatalmas PÉCS-feliratot formázó faültetést tartalmazott a Szaturnusz utcában, nem nyerte el a lakók tetszését, mert csökkenti a szabad mozgást biztosító teret, és a kutyák számára balesetveszélyesnek találták, ezért azt nem valósítjuk meg. Helyette a gazdik által kért módon, a kutyafuttatón a kerítés közelében kialakult ösvények mellett ültetjük majd el az árnyékot és védelmet nyújtó, a Városi Csemetekertből származó fákat – mondta el Schmuck Roland, az ötletbörzét szervező Pécs Jövője Egyesület elnökségi tagja.

A BIOKOM NKft. szakemberei a fákat a fenti elrendezésben november 30-ig ültetik el, de addig is megkezdték a többi lakossági kérés és javaslat megvalósítását. A Szaturnusz utcában a templom felőli kapunál az akácfa metszése és a körülötte lévő sarjak kivágása megtörtént, a Littke József utcában pedig már feltöltötték a kutyák által kiásott gödröket.

Mindkét futtató esetében kiemelt kérés volt a kerítés és a kapuk felújítása. Ezt a Littke József utcában év végéig, a Szaturnusz utcában pedig jövő év június 30-ig végzik el. Utóbbinál nemcsak a terület nagysága miatt tart ez majd hosszabb ideig, hanem azért is, mert a lakossági kérésnek megfelelően a kerítés alját sűrűbb drótfonattal egészítik ki, hogy a kisebb testű ebek se tudjanak átjutni rajta. Itt a nyugati oldalon egy új kiskaput is létesítenek az év végéig, ezt azért kérték a környék lakói, mert a közeli focipályáról gyakran rúgják be a labdát a futtatóra, és ezért gyakran a kerítést megrongálva, azon átmászva mentek be a játékosok.

Sokan kérték a területen meglévő padok felújítását, illetve új padok kihelyezését is, ezek szintén év végéig megtörténnek mindkét kutyafuttató esetében. A Szaturnusz utcai futtatóra esőbeálló felállítását is javasolták a pécsiek, ezt március végéig készíti el a városüzemeltetési társaság. A lakossági kéréseknek megfelelően mindkét területre helyeznek ki kutyaügyességi játékokból álló kisebb akadálypályát és eb WC-ket is. A rongálások megelőzése érdekében mindkét területen vadkamerákat telepítenek, amivel a környék közbiztonságát is növelni tudják. 

A lakossági ötletbörzére érkeztek olyan kérések is, amelyek megvalósítása jelenleg túlmutat az önkormányzat lehetőségein. A kutyafuttatók közvilágításának fejlesztése, kutyaitatók létesítése és azok vezetékes ivóvízzel történő ellátása, illetve a Littke utcai területre vezető járda megépítése egyenként is több milliós, akár több tízmilliós beruházást igényel. Ezek megvalósítására pályázati lehetőségeket keres az önkormányzat, amely a jövő évi költségvetés tervezésénél is figyelembe veszi ezeket a lakossági igényeket. A Pécsi STOP legfrissebb híreit itt találod!   

Forrás: Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata

Címlapkép: Illusztráció, Pexels