A triatlon szövetségi kapitánya Pécsről viszi csúcsra versenyzőit

2020. február 2. 13:06 2020. feb. 2. 13:06

A PSN Zrt. triatlon edzőjének, a magyar válogatott szövetségi kapitányának a napokban kiemelkedő munkájáért Abay Nemes Oszkár nevét viselő díjat adtak át Pécsett. Az indoklás szerint különösen az ifjúsági sportolók között végez kiemelkedő munkát. A trénert, Tóth szilárdot faggattuk munkájáról, tanítványairól.

- Hogyan lett triatlon edző?

- Közép- és hosszútáv-futó voltam, a PVSK és Szekszárd színeiben atlétizáltam. Hosszabb időt töltöttem az Amerikai Egyesült Államokban ösztöndíjasként. 1500 méteren szekszárdi színekben országos bajnok lettem. Félmaraton és 800 méter között versenyeztem, szinte minden távon dobogós voltam országos bajnokságon. Aktív versenyzés után duatlonban edzőskődtem, majd bajai sportolókkal dolgoztunk közösen. A pécsi sikertörténet 2015-ben a PSN Zrt-nél kezdődött. Edzőként, elnökként kezdtem el a munkát. Az országos ranglistán harmadik helyen végeztünk, 105 klub között.

- Ön a triatlonosok szövetségi kapitánya is.

- Ez egy cím, nem úgy van, mint más sportágakban, hogy össze kell rakni egy csapatot. Nálunk a helyezési számok adják össze a legjobbakat. Mondhatom, ezek objektív számok, így talán könnyebb helyzetben vagyok.

- Hogy került kapcsolatba Bicsák Bencével, az ismert pécsi triatlonossal?

- Bence a Héraklész programban is részt vett, korosztályos válogatott volt. Zalaegerszegi sportolóként Pécsett gondolta elkezdeni az egyetemi tanulmányait. Így könnyen jött az együttműködésünk. 

- Bence egy edzésnapja hogyan telik?

- Átlagos napot mondok, mert több időszak van. Alapozó, szinten tartó és mások. Általában reggel 4-4,5 kilométer úszás, majd másfél óra kerékpározás. Délután futóedzés. A program sokszor 8-10 órás is lehet. A versenyző sokszor 170-180 pulzussal dolgozik. A versenyző mellett van egy gyógytornász is, a gyakorlatai a sérülést előzik meg. A kemény hónapok október és március között tartanak.

Bicsák Bence és Tóth Szilárd egy ausztrál verseny után - Fotó: Facebook/PSN Zrt. Triatlon Szakosztály

- Az edzési lehetőségek Pécsett biztosítva vannak?

- Számunkra az úszás a sarkalatos kérdés. A legtöbb helyen 25 méteres medencében tudnak tréningezni a sportolok. Nálunk az Abay Nemes Oszkár uszodában, minden reggel 6-10 óra között 2 pálya áll a rendelkezésünkre. Futó edzések a Várkői stadionban salakon vannak - megjegyzem, a mi versenyeink aszfaltburkolaton zajlanak. A rekortán, ami a PVSK pályán van, nem jó a triatlonosoknak. Erőnléti futásokat Malomvölgybe, Mecsekre visszük. Az utcai edzésekhez általában elhagyjuk a várost, ez sokszor gondot okoz a nagy forgalom miatt, a 6-os úton futni, kerékpározni 10-12 fővel nem mindig gondtalan.

- A kerékpár kilóg a sorból, hiszen technikai sportág.

- Igen, annyira, hogy a Tour de France versenyeken is hasonló kerékpáron ülnek a versenyzők. A súlyuk 6-8 kiló, áruk 3-4 millió forintot is eléri. Tárcsafék, elektromos váltó és sok minden van bennük. Bicikli ellenőrzéskor már több esetben röntgenezik is a gépeket, nehogy titkos mini motor legyen a vázba beépítve.   

- Hol dőlnek el a versenyek?

- Az 1500 méteres úszó távon, 40 kilométer hosszúságú kerékpáros számban az 1500 méter futáson. Mi a negyedik versenyszámnak a depót mondjuk. Innen van a rajt, itt ellenőrzik és tárolják a kerékpárokat, úgyhogy a depónak fontos szerepe van triatlonban.   

- Mi a kikapcsolódás az edző és Bence számára?

- Együtt szoktunk gitározni és énekelni. Ha hosszabb pihenő van, Bence az édesapjával Olaszországba utazik és horgásznak a Pó folyón. A versenyeken előfordul, hogy van félnapos pihenő, ilyenkor együtt elmegyünk kerékpározni, sétálni a városba. Mindkettőnk kedvenc helye a Karib-tenger, a Bermudák. 

- Lesznek Bencéhez hasonló tehetségek Pécsett?

- Az idő el fogja dönteni. Az biztos, hogy Bicsák Bence mentális hozzáállása a versenyekhez, a futása egyedi, hiszen 10 kilométeren U23 kategóriában a 7. helyen élt célba, szuper teljesítmény. Hangsúlyozom, nincs lyukas száma. Jelenleg 41 sportolóval dolgozunk, két edzővel. Sárszegi Noémi, Soós Fanni esélyes a 2024. évi párizsi pályára lépésre Pécsről.

 

Szerző: Szabó Ferenc

 
Forrás: Pécsi STOP