Árgyelán Zsolt: a taekwondo a világ legszebb harcművészete

2020. június 14. 11:50 2020. jún. 14. 11:50

Annak ellenére, hogy olimpiai sportág, Pécsett évek óta kevesen taekwondóznak. A hosszas és nehézkes kijutás ellenére Magyarországról van esélyes, aki az elhalasztott tokiói olimpián versenyezhet. A pécsi klub vezetőedzőjével, Árgyelán Zsolttal beszélgettünk.

Jó pár éve, hogy találkoztunk, illetve beszélgettünk a sportról. Minden rendben van az Arany Tigris Taekwondo háza táján?

Köszönöm a kérdést, a pécsi WT taekwondo működik, az edzések kicsit visszafogottabb létszámban és helyszínen, de zajlanak.

Mit jelent ez pontosan?

Sajnos az edzőim létszáma kicsit megfogyatkozott, van, aki külföldön dolgozik, van, akit idehaza vitt el a munkája, illetve nem fér bele már az edzői szerep a jelenlegi életébe. Vissza kellett fognunk magunkat, mivel az utóbbi években már túl sok helyen - Pécsett, Pellérden és Egerágon is - tevékenykedtünk, több csoportban is olykor. Saját családomban is megszületett a harmadik gyermekünk, így más prioritást kellett felállítanunk az edzések kapcsán.

Fotó: Árgyelán Zsolt

Feleséged is edzőként dolgozott, ha jól tudom, ő is külön csoportot oktatott?

Igen, ő főleg óvodás csoportoknak tartott játékos, rávezető taekwondo edzéseket, de most a saját gyermekünkkel játszik otthon.

Hogy alakult a tömegbázisotok, a taekwondozó gyermekek létszáma?

Sajnos a jelenlegi létszámunk kissé visszaesett és ennek a kihirdetett veszélyhelyzet, illetve a koronavírus időszaka sem kedvezett.

Hogyan változott nálatok a koronavírus időszakában az edzések menetrendje?

Az elsők között voltunk, akik sajnálattal, de beszüntettük az edzéseket, „jobb félni, mint megijedni alapon”, de nem bíztunk semmit a véletlenre a kezdetekkor sem.

Az Expóban bérelt termünket és az ott szuperül kialakított 200 négyzetméteres taekwondo pásttal felszerelt edzőtermünket kénytelenek voltunk feladni, a küzdő és kontakt edzéseket így szüneteltetni. A veszélyhelyzet ideje alatt mindenki otthon tudott edzeni, de természetesen ez nem ugyanaz, mint szervezett kereteken belül csoportban tréningeken részt venni.

Fotó: Árgyelán Zsolt

Lehet így egyáltalán versenyre készülni? Úgy értem, a taekwondo küzdő verseny, kontaktsportként feltételezné az ember, hogy páros gyakorlatokat kelljen végezni egy felkészülési idő alatt.

Így van, de a taekwondo erőnlétből, lazaságból, koncentrációs, állóképességből és koordinációból is áll, ezeket pedig lehet fejleszteni egyéni edzéssel is. Emellett természetesen a taekwondo alapjait a rúgásokat és a formagyakorlatokat is lehetséges egyéni tréningeken fejleszteni.

Voltak online edzéseitek ebben az időszakban, vagy a könnyítést követően szabadtéri edzéseket tartottatok?

Az online edzésekben tartását nem kezdtük el, őszintén megvallva kicsit nekem is jókor és jól jött egy kis pihenés, ellenben több olyan külföldi online platformhoz csatlakozhattunk, ahol koreai mesterek, ismerőseink tartottak tréningeket szerte a világban. A könnyítést követően szabadtéri edzéssel próbálkoztunk már, de azt hiszem a szeptemberi kezdésre fogunk koncentrálni.

Mik a további tervek? Hol lesznek az edzések és milyen korosztállyal folytatjátok majd a munkát?

Sajnos erről még nem tudok pontosan nyilatkozni, hiszen fix edzőtermünk jelenleg nincsen. Sokan az iskola megkezdésével fognak Pécsre jönni kollégistaként akár, többen pedig elsősként kezdik majd az iskolát. Az edzéseink minden korosztályt érintenek, így azokra bárki jöhet majd. 

Fotó: Árgyelán Zsolt

Említetted korábban, hogy a taekwondo főleg rúgásokból áll, változott ez az utóbbi években?     

A versenyszabályokat folyamatosan fejlesztik, változtatják és főleg a látványosságra törekedve az olimpiai charta szelleméhez igazítják. Az utóbbi időszakban megnőtt már az ütések szerepe is, de csupán testre bevitt találatokat pontozzák, fejre továbbra is tilos ütést bevinni, hiába van teljes védőfelszerelésbe felöltözve mindkét küzdő fél. A taekwondo versenyrendszere továbbra is KO rendszer, azaz full kontakt, sok esetben látványos rúgásokkal érnek el fejre KO találatokat a versenyzők. ,

Többször voltál már a taekwondo „őshazájában”, Koreában. Érzékeltél változásokat az utazásaid során?

A legfőbb tapasztalatom az, hogy nem állnak meg csak a tradícióknál, bár tisztelik azokat, de folyamatosan fejlődnek. A taekwondo területén is mind-mind többet akarnak elérni, mindig új gyakorlatokat, új edzésmódszereket fejlesztenek ki, de egy-egy bemutató alkalmával is minden esetben tudnak újdonságot, mind látványosabb elemet mutatni.

Pécsen mikor rendeztél legutoljára versenyt?

Taekwondo Diákolimpiát szerveztünk legutoljára, az 2019-ben volt. Ott a fő küzdelmi versenyszám mellett formagyakorlatban és gyorsrúgó versenyben is megmérettethették magukat az indulók, így összességében nagyon jól sikerült kis verseny volt. Előtte 2018-ban megrendeztük az 1. Pécs Opent, ahol öt ország több mint 200 sportolója versenyezhetett.

Árgyelán Zsolt (Fotó: Árgyelán Zsolt)

Számos harcművészeti ágat, küzdősportot ismerünk, amelyekből Pécsen is több közül lehet választani. Ha valaki ilyen sportot akar elkezdeni mit mondanál neki, miért a taekwondót válassza?

Természetesen azt, hogy ez a világ legszebb harcművészete, amely egyben küzdősport is. Szerintem más edzők is ezt vallanák a saját ágazatukról. A taekwondo mégis más, a látványos rúgástechnikáival, a repkedő, egy felugrásból több, akár 5-6, vagy 7 deszkát is eltörő sportolóival, a dinamikusan fejlődő zenés formagyakorlatokkal együtt, amelyhez egy jó kis közösség és egy jó csapat társul Pécsen.

Szerző: Szabó Ferenc

 

 

Forrás: Pécsi STOP