Ezren futottak Harkányig

2020. március 1. 15:25 2020. márc. 1. 15:25

Megváltoztatott hosszúságú pályán rajtolt el vasárnap 11 órakor a Pécs-Harkány nevet viselő országúti futóverseny. Közel ezren indultak el egyéni és váltó számokban a szemerkélő esőben a Siklósi úti felüljáró közeléből.

Az első sorokból kenyai atléták rajtoltak, akik debreceni edzőtáborukból érkeztek Pécsre az országúti futóversenyre.

A táv hossza megváltozott közel 500 méterrel, mert Harkányban  átépítették a parkot és a futók célhelyét a fürdő déli kapuja közelében alakították ki. Így a váltófutás első két tagjának változatlan távot kellett teljesíteni, egy 8,5 kilométeres és a 9 kilométeres szakaszt, ám a verseny befejező szakaszát teljesítőnek az eddigi 7,5 kilométer helyett 8 kilométert kellett futnia. Természetesen az egyéni versenyzők is hosszabb távot teljesítettek.

Kenyai atléták is futottak - Fotó: Pécsi STOP

A versenyzők indítását a hagyományoknak megfelelően pisztolylövésre indították. Idén évben a 36. Pécs-Harkány országúti futóverseny résztvevőit Fogarasi Gábor, az önkormányzat népjóléti és sportbizottságának elnöke indította el. Fogarasi Gábor kérdésünkre elmondta, köszöni a PVSK sportegyesületnek, hogy saját költségvetésükből rendezték meg a színvonalas versenyt.

Idén Fogarasi Gábor önkormányzati képviselő, bizottsági elnök lőtte a startot - Fotó: Pécsi STOP

A versenyzőket három mentőautó is kísérte. A Galenus Mentőszolgálat egyik munkatársa kérdésünkre elmondta, hogy nem szokatlan a három mentőegység egy futóversenyen.  A sportolók ugyanis szétszóródnak az országúton, több kilométernyi távolság is lehet az élboly és a verseny hátsó része között.

Azt is megtudtuk, hogy ritkán vannak munka nélkül. Legtöbbször annak kell segítség, aki kevés felkészülés nélkül, virtuskodásból vág neki a 25 kilométernek, teleissza magát energiaitalokkal és a táv felénél elfogy a levegő.

A Pécs-Harkány futóverseny résztvevői - Fotó: Pécsi STOP

Többen párjukkal indultak a szeles időben a táv lefutására. Így tett Laczka János, a PINKK kosárlabdacsapat egyik vezetője is, aki elmondta, hogy biztos, hogy el fognak szakadni egymástól a párjával, de a harkányi célnál megtalálják egymást.

Startra várva - Fotó: Pécsi STOP

A verseny történetében a legrövidebb idő alatt - 78 perc 3 századmásodperc - a távot Bula Ferenc teljesítette 1987-ben, aki Budapesti Spartacus színeiben futott. Ezt követően már időeredményt nézegetni, hasonlítgatni nem érdemes, mert a táv hossza megváltozott. A szakemberek eddig sem hasonlítgatták, mert az időjárás rendkívül befolyásolja az eredményeket.

Nem kell sokat várni a térségben egy hasonló minőségű futóversenyre. Eszéken április 4-én rendezik 16. alkalommal a hagyományos félmaratonversenyt. Nevezni lehet váltószámokban és baráti csapatokban is.

 

Szerző: Szabó Ferenc

 
Forrás: Pécsi STOP