Kétszáz fiatal tehetség nevelődik a Pécsi Sportoldánál

2020. szeptember 30. 08:46 2020. szept. 30. 08:46

Pécs legfiatalabb sportegyesülete a Pécsi Sportolda SE. Hét éve 12-15 fővel kezdték el működésüket, napjainkban már közel 200 fiatal lány és fiú labdarúgó palánta oktatásával foglalkoznak az edzők. Bolboaca Augustin egyesületi elnöktől megtudtuk azt is, hogy a Ditz-malom utcában műfüves sportcsarnokuk van edzésekre, de a PMFC és a Szentlőrinc NB II-es labdarúgó csapatok is segítik munkájukat.

A román állampolgárságú Augusztin Bolboaca sportvezetővel a PMFC Stadion utcai füves pályája mellett beszélgettünk, miközben edzőtársa irányította a lányok munkáját.

Megtudtuk, hogy Kolozsváron született, ott lett NB I-es labdarúgó, hat alkalommal az első csapatba is pályára lépett. Dárdai Pál 1998-ban, komlói edzősége alatt kereste meg, és hívta Magyarországra, hogy segítsen a bányászváros NB II-es csapatának a bennmaradását, ami sikerült is. Innen Czerpán István, PVSK elnöke hívta a labdarúgókhoz, közel tíz éven keresztül volt játékos, és más feladatokat is ellátott.

Augustin Bolboaca (fotó: Szabó Ferenc)

Napjainkban a Sportolda ügyes-bajos dolgaival foglakozik. Mint mondta, az egyesület színeiben 130 fiú, és 45 lány jár edzésekre, mérkőzéseiket a PMFC pályáin és Szentlőrincen játsszák. Az egyesületnek jelentős nemzetközi kapcsolatai vannak, játszottak már a Juventus ellen is, Bukarestben tornát nyertek, valamint Helsinki és Bécs korosztályos csapataival is mérkőztek.

A csapatok TAO-támogatást kapnak, de vállalkozók is segítik őket. A játékosok minden szükséges sportfelszereléssel el vannak látva, vidéki mérkőzésekre étkezési csomagot kapnak. A sportvezető szerint nem véletlen, hogy Dombóvárról, Vajszlóról, Szigetvárról, Barcsról és más településekről is járnak hozzájuk.

Augustin Bolboaca (fotó: Szabó Ferenc)

A szakember egyik legtehetségesebb játékosának Kőmives Amira Mollit tartja. A 13 éves vajszlói tini lapunknak elmondta, unokabátyával, aki a Görcsöny csapatában játszott, nagyon sokat fociztak, minden szabadidejükben a labda volt a játékszer. Megtudtuk, hogy dekázásban egyéni csúcsát döntötte meg a napokban, 549 alkalommal sikerült érintenie a labdát. Célja a magyar válogatottság, majd valamelyik külföldi női csapatban szeretné folytatni a játékot.

Kőmives Amira Molli (fotó: Szabó Ferenc)

A PMFC operatív igazgatója, Győri János örül annak, hogy egymásra találtak a Sportoldával, idén nyártól már együttműködési megállapodásuk is van, az U14-es, U16-os női csapatokat működtetik közösen.Végső céljuk a lányokkal, hogy akadémiai szintre jussanak. Az épülő kovácstelepi centrumba lesz helye a hölgyeknek is, hangsúlyozta Győri János.

Szerző: Szabó Ferenc

Forrás: Pécsi STOP