Szamosi Nándor Emléktorna, a Szamosi Nándor sportcsarnokban, a Verseny utcában

2022. szeptember 12. 15:27 2022. szept. 12. 15:27

A hétvégén huszonhatodik alkalommal rendezték meg a Szamosi Nándor Emléktornát. Az idei rendezvényen a házigazda PVSK mellett, a Bácska Topolya, és a Pécsi Szalon Kosárlabda volt a vendég. A szombat délutáni mérkőzések a Verseny utcában, a PVSK Szamosi Nándorról elnevezett sportcsarnokában zajlottak.

A torna névadója, Szamosi Nándor a pécsi kosárlabdasport kiemelkedő alakja volt, aki pályafutását játékosként, illetve edzőként egyaránt a PVSK-ban kezdte, és ott is fejezte be. Edzőként a hölgyeknél és a férfiaknál is tevékenykedett, soha nem dolgozott más egyesületnél, csak a Pécsi VSK-ban.

Az első pécsi kosaras, aki jobb-, és balkézzel, egyforma biztonsággal dobott. Az általa is alapított PVSK Öregfiúk kosárlabdacsapatnak játékosa, majd később edzője is lett. A csapat tagjai minden évben közös megemlékezést tartanak az 1995-ben elhunyt tanítómesterükről, a róla elnevezett emléktornával. Így volt 2022-ben is.

Megnyitót Máté János, a PVSK aranygyűrűse, a PVSK öregfiúk csapatának játékos-edzője tartotta. Kihangsúlyozta, hogy a nagy elődökre emlékezni kell. A hagyományos tornát immár huszonhatodik alkalommal rendezik és ígérte, hogy ezt a szándékot a jövőben is meg fogják őrizni. Máté arra büszke volt, hogy PEAC-os játékosként volt lehetősége Nándi bácsi ellen játszania. 

A PVSK-VEOLIA technikai vezetője, a PVSK Öregfiúk csapatának meghatározó játékosa, a torna megnyitó ünnepsége után, Kövecses József a Pécsi Stopnak elmondta: 26. alkalommal jövünk össze erre a kupára, hogy tovább őrizzük Szamosi Nándor emlékét, egy nagyon régi kapcsolat ez a többi csapattal. A kölcsönös tisztelet és a barátság jegyében lépünk pályára egymás ellen, ahol nem az eredmény számít, hanem az, hogy újra együtt vagyunk és közösen tudunk emlékezni.

A torna névadó egyik fiával, az ifjú Szamosi Nándorral is beszéltünk, aki játékosként szombaton délután pályára is lépett. -Nagyon jó érzés, hogy édesapámról elnevezett kosárlabdatornán pályára léphetek a róla elnevezett sportcsarnokban. Neve biztos, hogy fenn marad az utókor számára. Jó hogy a város, jó hogy a PVSK vezetése támogatta a rendezvényt ­­­­­– mondta az ifjabb Szamosi.

XXVI. Szamosi Nándor Emléktornán a PVSK Öregfiúk, Bácska Topolya

és a Pécsi Szalon Kosárlabda csapata vett részt, amit a Horvát csapat nyert meg.

 

Szerző: Szabó Ferenc