Szorongatott a PNKK, de a BEAC nyerte az alsóházi mérkőzést a kosárlabda bajnokságban

2021. március 20. 21:12 2021. márc. 20. 21:12

Az ELTE-BEAC Újbuda ellen lépett pályára Budapesten a Gabányi László Sportcsarnokban a play-out első mérkőzésén a PINKK-Pécs 424 NB I-es női kosárlabda csapata. Az alapszakasz során két vereséget szenvedtek a Pécsiek. Szerda késő délután a győzelem megszerzése volt a cél, hogy minél előbb biztosítsák az első osztályban való bennmaradásukat.

Az alsóházi rájátszásban legkedvezőtlenebb helyzetben a ZTE együttese van. Pont nélkül kezdik a kiesés elleni küzdelmeket. A Cegléd csapata 9 győzelmet hozott az alapszakaszból. A játékos állományuk és eddigi eredményeik alapján az alföldi csapat biztos élvonalbeli együttesnek tűnik a 2021-2022 évi bajnokságra. A BEAC 5 sikeres mérkőzése idei bajnokságban szintén élvonalbeli folytatást ígérhet. A PINKK együttesének a legnagyobb esélye szombat délutáni sikerre a BEAC ellen valósítható meg. Győzelem esetén jelentős lépést tennének Vári Zitáék a következő évi bajnoki szereplésre.

Demeter Nóra közvetlenül a mérkőzés előtt hangsúlyozta, hogy a BEAC elleni siker nagy löketett adna a folytatáshoz az alsóházi sorozat mérközéseken. A BEAC ellen van javítani valójuk.

Nagy lendülettel kezdtek a hazaiak. Szabó Dóra távolijával és az amerikai Smith 5 pontjára Vári Zitától  2 érkezett, 5-2 a 3. percben. A BEAC játékosa és Mérész 4 pontjával, 12- 4. Vanja Miljkovic PINKK trénere időt is kért. A mérkőzés elején már látszott, hogy  a vendégek alacsonyabb szerkezettel játszottak a megszokottól. A center poszton játszó litván Sarauskaite nem játszott a pécsi gárdában. Hiányát megérezték a lányok. Hiányoltuk a magas játékost érkezett Jáhni Zsófi, és rövid idő alatt dobásai 5 pontot értek, 21-13, a 8. percben. A negyed végjátékában Jáhni továbbra is sikeres maradt, így nem tudott megszökni a BEAC, 10 perc után 24-20. 

A hazai oldalon a rutinos irányító Czank Tímea és a fiatal Boros Júlia gyűjtögette a pontokat, 31-26 a 15. percben. A 16. percben 31-29, az egykori szegedi játékosok Vári és Jáhni nem hibáztak, teljesítményük 11-11 pont.  Demeter Nóra találatával 33-33 a 18. percben. A pécsi együttes először dobott büntetőt a 18. percben. A végrehajtó, a  bedobó Demeter Dóra volt. Voropalh büntetőből, távolról közelről dobott 9 pontot 38-37 a hosszú szünet előtt.   

A hosszú szünet után remekül kezdtek a vendégek, Vári és Vorpahl dobásaival fordult az eredmény, 25. percben 44-49. Szűcs Lilla találata is pontot ért 44-51. Balogh Judit a hazaiak vezető edzője időt is kért. A PINKK remekül védekezett, a hazaiak sorra adták el a labdákat. A 3. negyed záró perceiben az amerikai Vorpahl begyújtotta dobásait 30 perc legeredményesebb játékosa lett 18 ponttal.  A negyedet  51-52-vel zárták a lányok.

Czank és Juhász jó százalékkal dob, 62-55, a 35. percben. A PINKK dobásai célt tévesztettek. 64-55 vendég időkérés. Csökkent a hazai előny 65-60 a 37. percben. A záró percek a BEAC számára voltak sikeresebbek és 70-63-ra nyerték az első alsóházi rájátszást.

 

Egy hét múlva  az alsóházi rájátszás tabelláját vezető Cegléd érkezik Baranya megyében. Ha a PINKK 40 percen keresztül bírja a mérkőzést  március 27-én meglepetést is láthatunk.