Volt PMFC játékos, Gyánó Szabolcs lányát beválogatták a női futball válogatottba

2022. május 23. 10:31 2022. máj. 23. 10:31

A PMFC frissen Akadémiává előléptetett női szakág játékosai közül előzetesen, Gyánó Lili és Krisztián Petra kapott meghívót, utóbbi leány azonban sérülés miatt kénytelen kihagyni a vajdasági megmérettetést. A sűrűnek ígérkező program szerint az U16-os nemzeti csapat az edzések mellett, május 21-én Bosznia-Hercegovinával, két nappal később Szlovákiával, míg május 26-án Szerbiával mérkőzik meg a nemzetközi torna keretén belül.

A PMFC női labdarúgó-szakosztálya az ország nyolc államilag elismert státusszal rendelkező leány sportakadémiája közé került a napokban.

A női foci Baranyában is nagy hagyományokkal rendelkezik, a PMFC égisze alatt régóta űzik a lányok a sportágat, az elmúlt időszakban a klub egyre szorosabban együttműködött a Pécsi Sportoldával, amelynek leányai szépen, tudatosan női szakosztályukként tagozódott be.

Tavaly nyár óta, a PMFC leány U15, U17 és U19-es csapatok az országos kiemelt bajnokságban indulnak, olyan ellenfelekkel versenyezve, akik már korábban nagy hangsúlyt fektettek a képzésre. Hosszas háttérmunkának és szervezeti fejlesztésnek köszönhetően hivatalosan is akadémiai státusz keretein belül működhet a női labdarúgás a PMFC-nél. Ezzel egy igazán elit mezőny résztvevőivé váltak, hiszen itthon összesen nyolc államilag elismert női sportakadémia működik. A pécsi színekben focizó lányok fejlődéséhez az állami támogatás nagyban hozzájárul a központi finanszírozással, amely így elősegíti a női futball tudatosan és fokozatosan felépített működését az Idősebb Dárdai Pál Labdarúgó Utánpótlás Edzőközpont falain belül - tudtuk meg a PMFC sajtófőnökétől.

A válogatottnál tartózkodó Gyánó Lili édesapjával, az egykori gólérzékeny PMFC játékossal, Gyánó Szabolccsal beszélgettünk, aki napjainkban, a Tolna megyei Majos labdarúgócsapatánál technikai vezető,  arról  kérdeztük, hogy lánya miért ragadt meg a labdarúgásnál.

Lili, az atlétika és aerobiccal kezdte az ismerkedést, de hamar rájött, hogy a labdarúgás számára az igazi kedvenc sport. A Sportolda csapatánál hamar felfigyeltek a gyorsaságra és atletikus termetére. Már a sportolás kezdeti szakaszában mindig egy korosztállyal nagyobbak között szaladt ki a pályára.  A kedvenc posztja középhátvédként játszani. A válogatottban is Schumi Dorottya szövetségi edző ott játszatja. Napjainkban a Babits Gimnázium elsőéves tanulója. Az elmúlt években kitűnő tanuló volt, napjainkban a sok feladat miatt a tanulásban is meglátszik. A sok labdarúgó feladat mellett a tanulásnak is az élen kell lenni, ebben maradtunk Lilivel - mondta az édesapja.

Gyónó Lili edzője Augustin Bolboaca, a PMFC Sportolda csapatában a játékos teljesítményéről röviden fogalmazott. rengeteg fejlődött, rengeteget dolgozik, megbízható, nagyon jó illik a csapatomban, remélem fontos játékos lesz hosszú távon a Pécsi labdarúgásban.

A jövőben már a kis és a nagyobb korosztályokra is egyformán kiemelt figyelmet fordítanak a PMFC immár államilag elismert státusszal rendelkező női akadémiáján, ahol az ajtó továbbra is nyitva áll nem csak a dél-dunántúli régióban futballozó lányok előtt. A képzés hat korosztályban: U7 (2015-2016), U9 (2013-2014), U11 (2011-2012), U15 (2008-2010), U17 (2006-2007), U19 (2003-2005) zajlik.

 

Szerző: Szabó Ferenc