Elítélték a csalót, aki egy idős nénitől próbált meg pénzt kicsalni

2022. november 4. 09:00 2022. nov. 4. 09:00

A Pécsi Járási Ügyészség a bűncselekmény felismerésérére vagy elhárítására idős koránál fogva korlátozottan képes személy sérelmére elkövetett csalás bűntette miatt emelt vádat egy férfival szemben, aki egy 81 éves sértettől akart pénzt kicsalni - közölte sajtóközleményében a Baranya Megyei Főügyészség.

A vádlottat korábban már többször elítélték idősek sérelmére elkövetett csalások miatt.

2021. decemberében a férfi Pécsett a sétáló utcában megszólította a 81 éves sértett hölgyet. A férfi előadta, hogy családi körülményeiből eredően – ikrei közül egyik gyermeke meghalt, felesége kórházban van – anyagi nehézségei vannak, erre tekintettel 30.000,- forintot kért a sértettől azzal az ígérettel, hogy azt a következő napon visszafizeti. A sértett a férfit megsajnálta, ezért elmentek a legközelebbi bankautomatához, ahol azonban készpénzt nem tudtak felvenni, ugyanis az idős hölgynek nem jutott eszébe a bankkártyájához tartozó PIN kód.

Emiatt a vádlott elkísérte a sértettet a legközelebbi bankfiókba, hogy ott készpénzt tudjon felvenni. Miközben a bankhoz tartottak a vádlott azt kérte a sértettől, hogy senkinek ne említse a kölcsönadást. Az idős hölgynek a vádlott magatartása gyanússá vált, ezért miután bementek a bankfiókba, a sértett az ügyfélpultnál ülő ügyintézőnek elmondta, hogy szerinte beakarják csapni, ezért ne adjon neki pénzt.

A sértett segítségkérésére tekintettel az ügyintéző az ügyfélváróba ment, időközben azonban a vádlott távozott a bankfiókból.
A férfi a sértett idős állapotát kihasználva akart pénzhez jutni. A Pécsi Járásbíróságon a vádlottal szemben ugyanilyen jellegű bűncselekmények miatt jelenleg is folyamatban van büntetőeljárás, ahol a férfi ugyanezzel a történettel csalt ki pénzt
idős sértettektől.

Az elkövető cselekménye a csalás minősített esetének a megállapítására alkalmas, melynek büntetési tétele 1-5 évig terjedő szabadságvesztés.
 

Forrás: Baranya Megyei Főügyészség