Ellenőriztek a rendőrök a zebráknál, röpködtek a helyszíni bírságok

2019. március 1. 11:41 2019. márc. 1. 11:41

A gyalogos-átkelőhelyeket, a tilosban való áthajtást és a passzív biztonsági eszközöket ellenőrizték a pécsi rendőrök február utolsó előtti napján, a cél a baleset-megelőzés és a gyalogosok védelme volt. 25 esetben szabtak ki helyszíni bírságot.

Február 27-én tartott ellenőrzést a Pécsi Rendőrkapitányság a kijelölt gyalogos-átkelőhelyeknél, emellett a tilos jelzésen való áthaladást és a passzív biztonsági eszközöket is ellenőrizték - olvasható a Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság közleményében.

A közlemény szerint a rendőrök kilenc esetben tilos jelzés figyelmen kívül hagyása, huszonöt alkalommal pedig biztonsági öv használatának elmulasztása miatt intézkedtek.

25 helyszíni bírságot szabtak ki, a legtöbbet azok az autósok kapták, akik nem adtak elsőbbséget a gyalogosoknak a kijelölt gyalogos-átkelőhelyeknél, vagy pedig a záróvonalat lépték át. Azért is járt a bünti, ha a gépjármű műszaki érvényessége lejárt.

Öt esetben szabálysértési eljárást kezdeményeztek a rendőrök, kettőt a zebrán való áthaladás szabályainak megszegése, kettőt a műszaki érvényesség lejárta, egyet pedig forgalomból kivont járművel való közlekedés miatt.

Az autósok mellett a gyalogosokat is figyelték a rendőrök, tíz figyelmeztetéssel éltek, ebből hármat kaptak gyalogosok, mert megszegték a zebrán való áthaladás szabályait. Öt autós kapott figyelmeztetést a zebrán "gyalogos részére elsőbbség meg nem adása miatt, kettő gépkocsivezetővel szemben pedig záróvonalon áthaladás miatt" kellett figyelmeztetéssel élnie a járőröknek.

A rendőrségi közlemény szerint "a gyalogosok a közúti közlekedés legvédtelenebb, legsérülékenyebb résztvevői, ezért fontos, hogy kiemelten odafigyeljünk rájuk, de a KRESZ szabályok betartása részükre is kötelező!"

Ilyesfajta ellenőrzésre a közeljövőben is számíthatnak a Baranya megyében közlekedők.

Mint ismert, február közepén a Lánc utca és Koller utca kereszteződésében ütött el egy idős nőt egy jármű, a nő belehalt sérüléseibe. Ebből az esetből kisebb politikai hirig is lett, mert sokak szerint nem megfelelően erős ott a közvilágítás.

Az autósok és a gyalogos-átkelőhelyek veszélyes kombinációt alkotnak, pár videót linkelünk az előző években történt pécsi esetekről.

A BMW-s, aki majdnem gázolt, de nekiállt magyarázni:

Másik BMW-s, aki még a záróvonalon is átlépett egy kicsit a zebra előtt:

Egy harmadik BMW-s, akinek ugyancsak gondjai akadtak a KRESZ-szel (iit mondjuk egy Suzukis is nagyot alkotott):

És egy kisteherautós Kertvárosból, akit még a babakocsi sem izgatott:

Kertvárosban az okos-zebra butult meg idén év elején.