Félrevezette a rendőrséget, hogy ne fizessen bírságot

2022. április 8. 10:18 2022. ápr. 8. 10:18

A Pécsi Járási Ügyészség hatóság félrevezetésének vétsége miatt emelt vádat egy pécsi férfi ellen, aki valótlan feljelentést tett azért, hogy a parkolási bírság megfizetése alól mentesüljön - közölte lapunkkal a Pécsi Járási Ügyészség

A vád szerint: A férfi 2018. évben vásárolt egy személygépkocsit, melyet ezt követően a nevére íratott. A vásárlást követően a gépkocsit egy ismerőse használta, aki azonban egy pécsi parkolás során parkolójegyet nem vásárolt, így a gépkocsi tulajdonosával szemben parkolási bírságot szabtak ki.

Mivel a gépkocsi tulajdonosa a bírságot nem fizette meg, ezért bírósági végrehajtásra került sor, melynek során közel 75.000,-Ft összegben letiltó határozatot kapott a bírósági végrehajtótól. Azért, hogy a parkolási bírság megfizetése alól mentesüljön, a férfi 2021 novemberében feljelentést tett a rendőrségen, mely feljelentése szerint ismeretlen személy az adatait felhasználva valótlan tartalmú adásvételi szerződéssel vásárolt egy személygépkocsit.

A feljelentése szerint erről az adásvételről csak utólag, a végrehajtói letiltás kézhezvételét követően szerzett tudomást, és a
„megbírságolt” gépkocsi nem a tulajdonát képezi. A férfi feljelentése alapján a nyomozó hatóság nyomozást rendelt el, melynek során a feljelentőt többször meghallgatták, aki a későbbiekben elismerte, hogy valótlan tartalmú feljelentést tett, a gépkocsit ténylegesen megvásárolta, azonban a bejelentéssel akart mentesülni a bírság megfizetése alól.

Az elkövető cselekménye a hatóság félrevezetése vétségének a megállapítására alkalmas.
 

Forrás: Pécsi Járási Ügyészség