Útlevélhamisítókat ítéltek börtönbüntetésre Pécsen

2023. február 15. 14:14 2023. feb. 15. 14:14

Kettőtől három és fél évig terjedő börtönbüntetésre enyhítette a Pécsi Ítélőtábla kedden azoknak a vádlottaknak - közöttük két, kormányablakban dolgozó ügyintézőnek - a büntetését, akik hamis útlevelek készítésében vettek részt 2016-ban.

A táblabíróság az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta: a hivatali vesztegetés elfogadása és közokirat-hamisítás miatt elítéltek közül a másod-, harmad- és ötödrendű vádlott 2015-ben elhatározta, hogy valótlan tartalmú magyar útlevelek kiállításával tesz szert jövedelemre.
    

Tervük az volt, hogy Európai Unión kívüli állampolgároknak magyar állampolgárok személyi adataival készíttetnek útleveleket úgy, hogy azokat kormányhivatalnokokat megvesztegetve állíttatják ki.
    

A másod- és a harmadrendű vádlott honosított magyar állampolgárok hatósági igazolványait, honosítási okiratait szerezte meg és felhasználta személyi számaikat.
    

A negyed- és az ötödrendű vádlott - a hatod- és hetedrendű vádlott segítségével - olyan kormánytisztviselőket kutatott fel, akik hajlandóak voltak közreműködni a valótlan tartalmú útlevelek kiállításában.
    

Így jutottak el kormányablakban dolgozó ügyintézőkhöz - az első és a nyolcadrendű vádlotthoz -, akik pénzért cserébe 2016 első negyedévében mintegy ötven embernek állítottak ki útiokmányokat hamis adatokkal.
    

A Pécsi Törvényszék első fokon - tavaly nyáron - az elsőrendű vádlottat 49 rendbeli hivatali vesztegetés elfogadása és közokirat-hamisítás miatt 3 év 6 hónap börtönre ítélte.
    

A másod- és harmadrendű vádlott felbujtóként elkövetett hivatali vesztegetésért és közokirat-hamisításért 4 év, míg az ötödrendű 4 év 6 hónap, a hatodrendű 4 év, a hetedrendű 3 év 6 hónap fegyházbüntetést kapott. A nyolcadrendű vádlottat 3 év börtönre és kétmillió forint pénzbüntetésre ítélték, míg a negyedrendű vádlott ügyét a törvényszék elkülönítette.
    

Az elsőfokú ítéletek ellen bejelentett fellebbezések után az elsőrendű vádlott visszavonta indítványát, így az ő esetében az elsőfokú ítélet tavaly decemberben jogerőre emelkedett, míg a többi vádlott ellen másodfokon, a Pécsi Ítélőtáblán folytatódott az eljárás.
    

A táblabíróság keddi határozatával a másod-, harmad- és hatodrendű vádlottak büntetését 3-3 évi, a negyed- és ötödrendű vádlottak büntetését egyaránt 3 év 6 hónap, börtönben letöltendő szabadságvesztésre enyhítette és mellőzte a bűnszervezetben elkövetés megállapítását.
    

A heted- és nyolcadrendű vádlottak büntetését az ítélőtábla 2-2 év - szintén börtönben letöltendő - szabadságvesztésre enyhítette, amelynek végrehajtását 3, illetve 4 évi próbaidőre felfüggesztette.
    

A büntetéseket egyrészt az elkövetés óta eltelt rendkívül jelentős időmúlás, másrészt a bűnszervezetben történő elkövetés megállapításának mellőzése miatt enyhítette a bíróság - olvasható a közleményben.
    

Az ítélet jogerős.
 

Forrás: MTI