Volvo-gate: elrendelték a másodrendű vádlott letartóztatását

2021. január 12. 14:52 2021. jan. 12. 14:52

A Pécsma.hu számolt be róla, hogy elrendelték a második előkészítő tárgyalástól is távolmaradó másodrendű vádlott letartóztatását, viszont a harmadrendű vádlott esetében ítélet született.

A lap azt írja, hogy a még a tárgyalás megkezdése előtt dr. Vadócz Attila bíró hozzátette, hogy a másodrendű vádlott, azaz Csengő András még az éjjel felmondta ügyvédjének megbízását, ami miatt az ülésre a bíróság védőt rendelt ki számára.

A bíró elmondta, hogy a másodrendű vádlottat nem tartózkodott a pécsi lakcímén, viszont reggel 8 órakkor a kaposvári bíróság épülete előtt tartott egy „sajtótájékoztató”. Ezért a bíróság elrendelte az elővezetését, de a kaposvári rendőrök csak késve érkeztek meg a helyszínre, így már csak bottal üthették a nyomát Csengő Andrásnak.

Azt is megtudhattuk, hogy a harmadrendű vádlott továbbra is lemond a tárgyaláshoz való jogáról, elismeri a vádakat és fenntartja a korábban elhangzott nyilatkozatát. A harmadrendű vádlott ügyvédje azzal a kéréssel fordult a bírósághoz, hogy vizsgálják meg, hogy Bodnár Imre védői tevékenysége nem összeférhetetlen-e azzal, hogy a pécsi önkormányzattal (aki a Tüke Busz tulajdonosa) van szerződéses jogviszonya. Erre a felvetésre Bodnár Imre azt reagálta, hogy valóban szerződéses viszonyban áll az önkormányzattal, de a Tüke Busz ügyét nem ő vizsgálja.

Az ügyész indítványozta, hogy adjanak ki elfogatóparancsot a másodrendű vádlott ellen, és rendeljék el a letartóztatását, ráadásul elmeorvosi szakértői vizsgálatot is kérvényezte.

A bíróság úgy határozott, hogy elrendeli a másodrendű vádlott letartóztatását, de egyelőre elfogatóparancsot nem adnak ki ellene, ez azért volt szükséges, mivel a vádlott többször is kijelentette, hogy nem fog megjelenni a tárgyaláson, de az eljárás nélküle nem folytatódhat. Az elmeorvosi vizsgálatot nem rendelte el egyelőre a bíróság.

Vadócz Attila bíró kihírdette az ítéletet a harmadrendű vádlottal szemben: két év szabadságvesztés, amit öt évre felfüggesztett és másfél millió forint pénzbüntetésre és 179 millió forint vagyonelkobzásra ítélte.

Az ügyész elfogadta az ítéletet. A vádlott három nap gondolkodási idők kért, hogy tudjon konzultálni az ügyvédjével, így az ítélet nem jogerős

A pert márciusban, vagy áprilisban tervezik folytatni.

Forrás: Pecsma.hu