Bárándy Péter: a Fidesz szerint az Alkotmánybíróság és a Kúria feladata, hogy őket szolgálja

2024. július 22. 08:00 2024. júl. 22. 08:00

Magyarországon ma olyan szintet ért el a verbális erőszak, ami Európa közepén nem elfogadható – mondta a KlikkTV Mélyvíz című műsorában Bárándy Péter. A volt igazságügyminiszter szerint a feszültséget a Fidesz ellenségkeresése alakította ki és már ott tartunk, hogy a feszültség akár tettlegességben is megnyilvánulhat.

Az ügyvéd úgy véli, politikai felelősségérzet kérdése, hogy egy íróember – Bárándy itt Bayer Zsoltot hozta fel példaként – tovább préselje az országot olyan irányba, ami akár fizikai erőszakhoz vezethet. 

Bárándy szerint az Alkotmánybíróság és a Kúria is a politika áldozatává vált. „Ha a vezetőket, a hatáskörök csökkenését, az ügyek szignálási rendjét nézzük, ezek mind oda vezettek, hogy a kormánypárt ezeket a jogi intézményeket politikai testületnek tekinti.” Látható, hogy a politikai hatalom azzal az igénnyel lép fel, hogy a fenti intézmények és az egész igazságszolgáltatás az ő szolgálatukban álljanak.  

A Fidesz helyesli a két „főhivatal” létét, az ellenzék – más nézőpontból – azt veti fel, hogy azok miért nem szolgálják az igazság, az alapelvek, az alkotmányosság érvényesülésének érdekét. Az ügyvéd kiemelte a bírók, ügyvédek függetlenségének fontosságát, aminek záloga az anyagi függetlenség – utalva a bírók jövedelmére, hiszen függetlenségük veszélyeztethető az anyagi beszorítottsággal. 

Bárándy attól tart: a folyamat erősödése oda vezet, hogy „ötvözve a gyűlölködéssel és társadalmi feszültséggel, a jogi eljárások is eldurvulnak”, megmutatják az állam és a vele szemben fellépők „erőegyensúlytalanságát”. A demokráciában a jog a „gyengét” védi annak érdekében, hogy az fel legyen vértezve az állam által garantált eljárási jogokkal – fogalmazott a volt igazságügyminiszter. A nem demokratikus rendszerekben ezt nem veszik komolyan… – tette hozzá.

A helyzet tükrében elkerülhetetlen a kérdés: veszélyes-e ilyen világban ügyvédnek lenni? A gyakorló ügyvéd szerint az már nagyon nagy baj, ha veszélyessé válik. Reméli, hogy ez nem következik be, sem a bíró, sem az ügyvéd esetében, de azt ki lehet jelenteni, hogy már most kényelmetlen. Bízik abban is: „nem jutunk el odáig, hogy az ügyvédről azt mondják, a bűnpártolója a bűn elkövetőjének”, bár sajnos az irány megvan.

A beszélgetés kitért Orbán európai uniós megítélésére és hogy mennyire volt hatása világ körüli „békemissziójának”. Orbán lépéseinek nincs semmi hatásuk, nem is ez volt a célja. Kizárólag az, hogy „mindegy mit mondanak, csak beszéljenek rólam” – fogalmazott Bárándy Péter. A lényeg, hogy olyan képet vetítsen ki magáról, hogy őt a legnagyobb hatalmak is partnernek tekintik és ez – legalábbis befelé – sikerült. 

Bárándy szerint Ursula von der Leyen újraválasztása az Európai Bizottság élére nem jelent presztízsveszteséget Orbán Viktornak, illetve Magyarországnak, de kényelmetlen lehet valakinek, ha olyan vezetők sorát választják meg egy intézményben, akikkel ő nincs jó viszonyban. Ügyvédként a „cselekvési szabadság egyfajta korlátozásaként” értékelte Orbán jelenlegi helyzetét. Azt viszont valóban megalázónak tartja, ahogyan a magyar elnökség tevékenységét már az első héten fogadták Európa-szerte. 

Forrás: hirklikk.hu