Bauer Tamás: Magyar Pétert senki nem követte eddig a Fideszből

2024. július 4. 15:20 2024. júl. 4. 15:20

Egyetértek azzal, hogy Magyar Péter egy jelenség, mert az, hogy valakit ennyi választó követ, azt jelenti, hogy ennek a több mint egymillió embernek elege van Orbán-rendszerből és amögé áll, aki azzal ámítja, hogy meg tudja tőle szabadítani – ez az 1millió 300 ezer szavazat sok, az Orbán-rendszer legyőzéséhez kevés. Ahhoz 3,3 millióra voksra lenne szükség, de az nem létezik, hogy meglesz – mondta a KlikkTV Tíz című műsorában Bauer Tamás közgazdász, egyetemi tanár, volt országgyűlési képviselő.

Emlékeztetett, 2014 novemberében írta le először, hogy a saját maga által kiírt választáson az Orbán-rendszert nem lehet legyőzni, mert olyan eszköz van a kezében, amivel el tudja bódítani a magyar választók egy jelentős részét, és meg tudja bénítani azt, aki alternatívát kínál velük szemben. „Lehet önkormányzatokat megnyerni, de a fő hatalmat, amíg ez az eszközrendszer nem kerül ki a kezéből, nem lehet elvenni. Az ilyen típusú rendszereknek, mint Spanyolországban és Portugáliában, 35-40 év a szavatossága, az a hiedelem, hogy a következő választáson valamilyen módon le lehet győzni, az tévedés.”

Hozzátette, mindazok, akik ezzel áltatják a választóikat, megágyaztak Magyar Péternek, megnyitották a kaput egy olyan kalandor előtt, aki ugyanúgy áltat, csak ő nem jobb, hanem rosszabb, mint Gyurcsány vagy a többiek, akik eddig az Orbán-rendszer ellenzékét alkották. Bauer Tamás felhívta a figyelmet arra is, hogy Magyar Pétert senki nem követte a Fideszből. Amíg a rendszer szilárdan áll Orbán oldalán, addig ez a dolog stabil – fogalmazott. „Magyar Péter a következő két évben, azon kívül, hogy szervezi a pártot és keresi a jelölteket, érdemben nem tud csinálni semmit, ettől még a remény a támogatóiban nem fog eltűnni, ez majd a 2026 áprilisi választás másnapján fog bekövetkezni, amikor Orbán megnyeri a következő választást.”

Az ellenzék azért nem vonul ki, mert szenvedélye a politika, de végig kell gondolniuk, hogy miért nem sikerült négyszer vagy ötször

A korábbi politikus szerint nem szabad kivonulni a parlamentből, de koptatni kell a jelenlétet, azaz nem szabad tisztséget elvállalni, mert ezt kollaborációnak lehet felfogni és semmi olyan gesztust nem szabad tenni, ami a kollaboráció látszatát kelti. „Várni kell egy helyzetre, amikor megnyílik olyan lehetőség, amikor kényszeríteni lehet őket.”

Morális kötelesség, hogy legyenek a parlamentben olyan pártok, amelyek segítik Ukrajnát, például a fegyverszállítással is, vagy legyenek olyan politikai erők az országban, amelyek azt mondják, hogy Magyarország aláírta a genfi konvenciót, Magyarország az unió tagja, és kötelessége elbírálni a menekültek kérelmét, és aki menedékre jogosult, annak menedéket adjon – mutatott rá a Bauer Tamás. „Pillanatnyilag nem tudok olyan politikai erőről, amelyik ezt kimondaná, mert az összes ellenzéki párt elfogadja a kerítést. Amikor a parlament kimondta, hogy Oroszország az agresszor, de nem szállítunk fegyvert Ukrajnának, akkor az összes ellenzéki párt szavazott erre, kivéve három képviselőt. Nulla ez az ellenzéki teljesítmény.”

Hozzátette, Magyar Péter ebből a szempontból nem ellenzéke Orbán Viktornak, együtt fog szavazni Orbánnal az EU-ban, de kell, hogy legyen olyan politikai ellenzéki erő, amely ezekben a kérdésekben nemmel szavaz, fölszólal ellene az országgyűlésben, és amikor a rendszer majd megrokkan, ugyanúgy leül tárgyalni a pártokkal, ahogy annak idején az MSZMP leült vagy a Lengyel Egyesült Munkáspárt leült 1989-ben, akkor ez számítani fog. „Ez a távoli jövő, amit a közeljövőben kell előkészíteni.”

Bauer Tamás rámutatott, nekünk nagyon jó a helyeztünk, mert a Szolidaritás tagjaihoz képest nem internáló táborokban raboskodunk, a mai magyar ellenzék parlamentben meg önkormányzatokban ülhet, még meg is szerezheti egyes önkormányzatokban a vezetést, és ez isteni helyzet ahhoz képest, ahogy a Szolidaritás küzdött Jaruzelski Lengyelországában és ahogy a demokratikus ellenzék küzdött Kádár Magyarországán. 

A KlikkTV műsorát itt nézheti meg.

Forrás: hirklikk.hu