Eörsi Mátyás: a Fidesz politikájának nincs támogatottsága az unióban

2024. június 26. 14:30 2024. jún. 26. 14:30

Orbán 14 év óta sikerrel kampányol azzal, hogy a világot barátokra és ellenségekre osztja föl. Mindenkit, aki másképp beszél, mint ő, ellenségnek tekint – véli Eörsi Mátyás. Ezt láttuk Sorossal, Ursula von der Leyennel, Donald Tuskkal, és még nagyon sok európai vezetővel kapcsolatban is. A volt külügyi államtitkár, a DK jelenlegi külügyi szakértője ezért nem hiszi, hogy Orbán bármit gondolna Manfred Weberről, egyszerűen abból indul ki, hogy aki nem vele van, az neki ellensége. Most, hogy a Tisza Párt beült a Néppártba, ettől Manfred Weber, az EPP elnöke még fokozottabban válik ellenséggé. 

Orbán Viktor magyar miniszterelnök nem nagyon kedveli Manfred Webert, az Európai Néppárt elnökét, ez a Facebook oldaláról is kiderül, hisz mostani posztjaiban rendszeresen támadja őt. De mióta van így, és mi ennek az oka? 

Kezdetben Orbán nagyon jóban volt Weberrel, akkor, amikor az Európai Néppártba (EPP) jelentkezett, amikor élvezte, hogy a legfontosabb politikai csoportba került a pártja. Ettől komoly befolyása volt az európai uniós ügyekre. Számos alkalmat tudok mondani, amikor részese volt közös kezdeményezéseknek. Akkor nagyon szépen is beszélt Weberről, mint egy igazi kereszténydemokrata európai vezetőről. Nem olyan régen még nagyon elégedett volt Weberrel. Ez akkor változott meg, amikor a Fidesz politikája egyre tarthatatlanabbá vált az Európai Néppárt számára. Megelőzendő a kizárást, a Fidesz úgy döntött, inkább ők lépnek ki, és erre Orbán kitalált még egy történetet is arról, hogy a Néppárt változott meg. Azért, ha valaki belegondol, az EPP-ben 20-nál több párt is van, furcsa lett volna, hogy mindegyikük megváltozik. Az embernek óhatatlanul az autópályán a forgalommal szembe haladó sofőrről szóló vicc jut az eszébe erről. Amióta kettéváltak, azóta Orbán számára a világ barátokból és ellenségekből áll. Aki nem barát, az azonnal ellenséggé válik. Ezt láttuk Ursula von der Leyennel, ezt láttuk Donald Tuskkal, és még nagyon sok európai vezetővel kapcsolatban is. Úgyhogy, én nem hiszem, hogy Orbán bármit gondolna Weberről, egyszerűen abból indul ki, hogy aki nem vele van, az neki az ellensége. Az ellenségeit pedig mindig szidja. 

Most Orbán leginkább azzal támadja Webert, hogy gyűlöli a magyarokat. Igaza van a magyar miniszterelnöknek, amikor azt állítja?  

Visszakérdezek. El tudja azt valaki képzelni, hogy amíg a Fidesz az Európai Néppárt tagja volt, addig Weber szerette a magyarokat, majd amikor gondok látszottak az itthoni jogállamisággal, a korrupcióval, amikor – egy kicsit későbbi időponttól – az következett, hogy Putyin egyedüli szövetségese az unióban Orbán, akkor Weber hirtelen megutálta volna a magyarokat? Én ennek sok értelmét nem látom. Be kell látnunk, hogy Orbán 14 év óta sikerrel kampányol azzal, hogy a világot barátokra és ellenségekre osztja föl. Mindenkit, aki másképp beszél, mint ő, azt ellenségnek tekinti. Olyan könnyű ráhúzni bárkire, hogy a magyarokkal van baja. De ez csak attól van, hogy Orbán saját magát a magyarsággal azonosítja, és azt gondolja, hogy aki vele vitatkozik, az a magyarsággal vitatkozik. Ez nyilván távolról sincs így. 

Most Orbán számára Weber lesz az új Soros, vagy ez valami egészen más?

Abszolút hasonló. Most, hogy a Tisza Párt beült a Néppártba, ettől Weber még fokozottabban válik ellenséggé. Nem csak arról van ugyanis szó, hogy a Fidesz már nem tagja a Néppártnak, de ezáltal az ajtó látványosan és szimbolikusan be is csukódott ellőttük. Ettől magasabb szintre lépett azon a képzeletbeli létrán, ahol Orbán ellenfelei vannak és akiket a miniszterelnök a magyarok ellenségeinek állít be. Ez így volt Sorossal, Ursula von der Leyennel. Igazából nehezen tudnék olyan európai politikai vezetőt mondani, aki miután bírálta Orbánt, ne lett volna azonnal a magyarok ellenségévé. De hát ezek üres, ócska szavak. Mint mondtam, Orbán ezt 14 évig sikerrel csinálta, de örökké nem tudja csinálni. 

Igaza van Magyar Péternek, aki azt mondta Orbánról: „megint hazudik. Most épp azt főzték ki a gyűlöletkonyhájukban, hogy Manfred Weber, az Európai Néppárt elnöke gyűlöli a magyarokat. A cél egyértelmű: a Tisza Pártot azzal támadni, hogy egy olyan pártcsaládhoz csatlakozott, amelyet egy magyargyűlölő politikus vezet.”

Nyilván Magyar Péter is önmagát helyezi ennek a vitának a centrumába, ami érthető. Szerintem Magyar Péternek abban igaza van, hogy Hölvényi György KDNP-s képviselő néppárti tagságával leleplezte Orbánnak azt a hazugságát, hogy az Európai Néppárt háborúpárti, mert, ha így lett volna, eszerint a logika szerint akkor a KDNP is háborúpárti. Ebben én Magyar Péterrel egyetértek, úgyhogy ezt szerintem helyesen mondta. De azért a dolog kevésbé Magyar Péterről szól, nyilván ő azt szeretné, hogy róla szóljon elsősorban. Róla is szólt, de rajta kívül mindenkiről. Akinek Orbánnal vitája van, arra a miniszterelnök rásüti, hogy gyűlöli a magyarokat. 

Mennyire igaz, hogy Orbán kis sértettként egyedül bolyong az unióban, és nem tud csatlakozni semmilyen pártcsaládhoz? Bár tárgyalt Giorgia Melonival az Európai Konzervatívok és Reformerekhez (ECR) való csatlakozásának kérdéséről, de bizonytalan, hogy oda fölveszik…

Egészen biztos, hogy nem veszik fel, mert az ECR bár jobboldali csoport, de azért emlékezzünk rá, hogy ennek volt tagja Bokros Lajos is, aki nem tekinthető semmilyen értelemben egy szélsőjobboldali, de még jobboldali figurának sem. Az ECR-be azért nem fogják fölvenni, mert az alapjában egy atlantista szervezet, amely az orosz-ukrán háborúban nagyon egyértelműen az ukránok pártján van. A frakció több tagja kijelentette, ha Orbán oda belép, akkor ők kilépnek. Az elvi megfontolásokon túl, ez Meloninak sem érdeke, mert ezzel nagyobb bajt okozott volna az ECR-en belül, mint amit az elhárítással okoz. Még van két szélsőjobboldali csoportosulás, az egyik az Identitás és Demokrácia, amiben ott ülnek a szomszédos országok „magyarfaló” pártjai, akik arra építik a politikai agendájukat, hogy a magyarokat gyűlölni kell. Azért lássuk be, ebbe a pártcsaládba nagyon nehéz beülnie a Fidesznek. Egyébként ez a nacionalista pártok összefogásának az egyik nagy dilemmája: hogy lehet összefogás olyan pártok között, amelyeknek a legfőbb politikája, hogy egymást gyűlölik. Ez szerintem nem nagyon működik. Most létrejön a harmadik ilyen szélsőjobb pártcsalád, a Szuverenitás, nekik a Fidesz alkalmas lenne, de én úgy gondolom, oda sem fogják őket felvenni. Bár ki tudja, lehet, hogy igen, de akkor meg a Mi Hazánknak lesz nehéz dolga. A Fidesz nagyobb, mint a Mi Hazánk. Azt nem tudom, hogy a Szuverenitás és a Fidesz között folynak-e tárgyalások. Majd meglátjuk. Egyelőre úgy néz ki, hogy a Fidesz európai és uniós politikájának nincs támogatottsága sehol. 

Hová vezet ez?

Lehet képviselőnek lenni frakciótagság nélkül is, csak éppenséggel semmilyen eredményt nem lehet elérni. A Fidesz nem tud ott lenni azokon a tárgyalásokon, ahol a legfontosabb kérdések eldőlnek, nem tud ott lenni a bizottságokban, vagy csak nagyon kevésben. Többnyire jelentéktelen bizottságban kaphatnak helyet, mert a pártok nyilván elosztják maguk között azokat. Ami marad a Fidesznek: néhány hetente egy egyperces felszólalás a plenáris ülésen. Azzal nem fogja megváltoztatni a világot. Azt a világot, amit egyébként ők építenek föl abban az értelemben, hogy szerintük teljesen mindegy, mit mond egy képviselő, aki nem tartozik frakcióhoz, vagy csak kis frakcióhoz tartozik. Ők Budapesten magasról tesznek az ilyen képviselőkre. Hát akkor most rájuk is tesznek majd. 

Forrás: hirklikk.hu