Orbán Balázs: „Ott leszek fegyverrel a kezemben a Corvin köznél”

2024. szeptember 28. 08:30 2024. szept. 28. 08:30

A miniszterelnök politikai igazgatója, Orbán Balázs, Orbán Viktor pénteki rádióinterjúja után egy közleményt tett közzé.

„Nem volt szándékomban félreérthetően fogalmazni 1956 kapcsán. Ez hiba volt részemről, és ha ezzel bárkit megbántottam, elnézést kérek” – írta Orbán Balázs a Facebookon. Orbán Viktor reggel az interjújában elismerte: „A politikai igazgatóm félreérthetően fogalmazott, ami ebben az összefüggésben hibának számít.”

Az előzményekhez tartozik, hogy Orbán Balázs csütörtökön a Mandiner egyik műsorában arról beszélt, hogy Volodimir Zelenszkij ukrán elnök „háborús helyzetbe sodorta az országát”, amit a magyar kormány elkerülne, hiszen 1956-ból tanultak. Pénteki bejegyzésében Orbán Balázs hozzátette: „Megerősítem, hogy ha szükséges, ott leszek a Corvin közben fegyverrel a kezemben”, utalva a miniszterelnök szavaira, aki reggel azt mondta: „Orbán Balázs is velünk fog harcolni, ha úgy alakul a helyzet.”

Bejegyzésében Orbán Balázs azt is kiemelte, hogy nem azoknak akar megfelelni, „akik a mai napig a kommunista utódpártban ülnek, vagy akik 2006. október 23-án lovasrohamot vezényeltek ellenünk”, hanem azoknak a már nem élő családtagjainak, „akik életüket adták a szovjetek elleni harcban, mint az egyik dédapám.” Orbán kijelentései nagy visszhangot váltottak ki: Török Gábor politikai elemző „az év legnagyobb politikusi hibájának” nevezte, Magyar Péter a távozását követelte, míg az interjút készítő újságíró cikkben védte meg. Rácz András Oroszország-szakértő szerint pedig Orbán szavai arra mutatnak rá, hogy mennyire veszi komolyan a kormány a szabadságról és függetlenségről vallott eszméit.

Orbán Balázs csütörtökön először egy Facebook-posztban, majd egy videóban reagált a kritikákra, ahol azt állította, félreértelmezték a szavait.