Gazdagok és egy „szegény” harca a Fehér Házért

2024. szeptember 28. 15:20 2024. szept. 28. 15:20

Donald Trump az egyik leggazdagabb ember, aki valaha elnök lett Amerikában. Alelnökjelöltje, J. D. Vance milliomos. A demokrata elnökjelölt, Kamara Harris – főleg férjének köszönhetően – igencsak jól szituált. Alelnökjelöltje, Tim Walz az egyetlen négyük közül, aki – eddig szokatlanul – sokakhoz hasonlóan, középosztálybéli polgár. Ez ritkaság: Amerika történetében a Fehér Házat megpályázó férfiak általában jóval módosabbak voltak, mint az átlagpolgár. 

A Washington Post hosszú munkával összegyűjtötte, hogy a négy politikus közül kinek mennyije van – még ha ez nem is volt éppenséggel könnyű. Harris és Walz ugyan önként rendelkezésre bocsátották adóbevallásukat, ugyanakkor Trump és Vance ezt nem tette meg. Trump esetében mindenesetre azok egy részéhez hozzá lehetett férni, miután – a volt elnök különböző ügyei kapcsán – a Kongresszus és a média közzétette őket. 

Tim Walz, a Demokrata Párt alelnökjelöltje teljes vagyonát kereken egy millió dollárra becsülik, ami viszonylag alacsonynak számít a korosztályához tartozó, felsőfokú végzettségű polgároknál. Ugyanakkor J.D. Vance szenátor, Trump alelnökjelöltje – jóllehet szegénységben nőtt fel – többszörös milliomos. Akárcsak Kamala Harris, a demokraták elnökjelöltje: szépen keresett sok éven át a közszolgálatban, majd egy vagyonos ügyvédhez ment feleségül. 

Kamala Harris, aki egy túlnyomórészt afro-amerikaiak által látogatott egyetem elvégzése után a Kaliforniai Egyetem jogi karát is elvégezte, kerületi ügyészként, majd Kalifornia állam igazságügyi minisztereként dolgozott, mielőtt 2016-ban szenátorrá választották. A közalkalmazottak illetményét törvény szabályozza és a fizetések magasnak nem nevezhetők. Harris 2014-ben ment hozzá Douglas Emhoff, Los Angeles-i ügyvédhez, aki adóbevallásaiban évente több mint egymillió dolláros jövedelmet tüntetett fel. A két sikeres jogász 2019-ben mintegy egymillió dollár adót fizetett be, és félmilliót a következő években. 

Miután feleségét 2020-ban alelnökké választották, a férjnek fel kellett hagynia ügyvédi munkájával, most egyetemi tanár. Harris jelenlegi tisztében, alelnökként évi 284 000 dolláros fizetést kap, férjével együtt összesen kereken 400 000 dolláros jövedelmet vallottak be 2023-ra. Emellett kétmilliójuk fekszik különböző befektetésekben és nyugdíjalapokban. Los Angeles-i házuk több milliós értéket képvisel. Harris egyébként majdnem félmilliós bevételre tett szert 2019-ben kiadott emlékirataiért, illetve egy, a gyermekeknek írt könyvéért. 

Donald Trump évtizedeken át azzal szerzett hírnevet, hogy sikeres ingatlanfejlesztő volt, egyúttal televíziós személyiségként is megismerték. Az elnök közgazdasági tanulmányokat folytatott, majd beszállt apja sikeres ingatlanfejlesztő cégébe. A felmérések szerint teljes vagyona jelenleg 3,9 milliárd dollár körül van – ez azt jelenti, hogy az amerikai lakosság leggazdagabb egytized százalékába tartozik. Trumpnak tavaly legalább 635 milliós bevétele volt ingatlanaiból, szállodákból, üdülőhelyekből, golfpályákból. A Trump-cég portfóliójában világszerte vannak ingatlanok, legalább kilenc szálloda Észak-Amerikában, Európában és Ázsiában. Miután kellemetlenné vált számára, hogy a nevét viselő washingtoni szállodában, mintegy neki gazsulálva szálltak meg hazai és külföldi támogatói, vagy akik akartak valamit az elnöktől, a hotelt tavaly 284 millióért eladta. A volt elnök adóbevallásában többek között szerepelt, hogy 300 000 dollárt kapott jogdíjként azért a Bibliáért, amelyet állítólag ő szerkesztett – és amelynek megvételére hívta fel támogatóit... Lényegesen többet, 4,4 milliót keresett „Levelek Trumphoz” című kötetével, amelyben a hozzá intézett levelekből nyújt válogatást. (Hogy ebben szerepeltek-e Orbán Viktor hódoló nyilatkozatai, nem tudjuk – a szerk. megj.) 

Ismert, hogy Trump következetesen elutasítja adóbevallásainak nyilvánosságra hozatalát, de a demokrata vezetésű Képviselőház hat évre visszamenőleg nyilvánosságra hozta azokat. A bevallásokból kiderült, hogy Trump sok éven át, nagy üzleti veszteségeire hivatkozva, alig fizetett társasági és jövedelmi adót.

A Fehér Házért küzdő politikusnak vannak adósságai is, köztük olyan különlegesek, mint az az 50 millió dollár, amelyet egy New York-i írónőnek kell fizetnie kárpótlásért nemi erőszak ügyében, amelyben Trumpot elmarasztalták. Az ügy még a bíróságon van és Trumpnak végül több mint 500 millióba kerülhet az ügy, mert a jogerős ítélet után is tovább rágalmazta áldozatát a nyilvánosságban és támadta az ügyben eljárt ügyészt és bírót. Csaknem hasonló összeget kell fizetnie egy másik New York-i bírósági ítélet után, amelyben cége üzleti adatainak meghamisításával vádolták és marasztalták el. 

J.D. Vance sokat keresett országszerte olvasott, 2016-ban kiadott emlékiratával, amelyben beszámolt pályájáról a szegénységtől a katonai szolgálaton át a Yale Egyetem jogi karáig. Könyvének sikere után rövid, de jövedelmező pályát futott be, mint kockázati tőkealap-kezelő, majd 2022-ben szenátorrá választották. Vagyona akár 12 milliót is kitehet, ezzel a 40 éves politikus messze gazdagabb, mint sok, hasonlóan képzett kortársa. Igen jól keresett felesége is, aki sikeres vállalati jogtanácsosként dolgozott, amíg férje nem indult alelnökként. Vance évi 174 ezer dolláros szenátori fizetését bőven kiegészíthette bevételeivel különböző, milliós beruházásaiból. A házaspár tavaly csak a beruházásaikon több mint egy milliót keresett. Egyébként két nagy értékű házuk van Washingtonban, az egyiket jó pénzért kiadják.

Tim Walz a Minnesotai Állami Egyetem elvégzése után pedagógusként és köztisztviselőként futott be pályát. A viszonylag szerény jövedelmű párnak – az amerikaiak harmadához hasonlóan – nincs saját tulajdonú otthona. Minnesota állam kormányzójaként Walz tavaly kereken 112 ezer dollárt keresett, tanítónő felesége pedig vagy 51 ezret. A házaspár tavaly 51 ezer dollár adót fizetett. Adóköteles beruházásaik nincsenek, de több nyugdíjalapra számíthatnak, ha majd visszavonulnak. Ezekből az alapokból tavaly mindenesetre 135 ezer dollárt kivettek, hogy fizethessék lányuk egyetemi tanulmányait. Azaz Tim Walz az egyetlen a négyesből, akit az átlag amerikai polgár a maga emberének érezhet.

Forrás: hirklikk.hu