Orbán Balázs dédapja valóban hősi halált halt a fronton, ám előtte többszörösen elítélt bűnözőként vált ismertté

2024. szeptember 28. 14:55 2024. szept. 28. 14:55

A korabeli sajtó is beszámolt arról, hogy Khloyber Oszkár lovag 1933-ban megtámadott és kirabolt egy idős pénzbeszedőt, majd elfogása után azt állította, hogy nem emlékszik a történtekre. Orbán Balázs egy közösségi médiabejegyzésében osztotta meg a dédapja, Khloyber Oszkár hősi halálát igazoló dokumentumot, hangsúlyozva, hogy családjának tagjai életüket áldozták a hazáért a szovjetek elleni küzdelemben, így egy dédapja is.

Mint korábban mi is írtuk, Orbán Balázs egy podcast epizódban azt mondta, hogy 1956 tanulsága az, hogy nem lehet olyan felelőtlen döntést hozni, mint Volodimir Zelenszkij, aki országát háborús konfliktusba vezette. A kijelentés által kiváltott vitát követően Orbán azzal válaszolt, hogy dédapja nemzeti elkötelezettségét emelte ki hősi halálával.

Ha azonban egy politikai szereplő felmenőinek becsületével próbálja igazolni saját tetteit, jogunk van megismerni azt a személyt, akire hivatkozik.

Khloyber Oszkár, az Orbán által bemutatott dokumentum szerint, 1897-ben született Zomborban, anyja neve Duhokai Rehák Ilona volt. A két világháború között a sajtó egy furcsa bűncselekményről számolt be, amelyben egy Khloyber Oszkár nevű dohánygyári tisztviselő megtámadott egy idős pénzbeszedőt, majd el akarta menekülni az ötezer pengővel.

Az eset 1933-ban történt, és a korszak slágeréből is sejthető, hogy havi kétszáz pengő fix fizetés komoly értéket jelentett. Khloybert a helyszínen elfogták, és először azzal védekezett, hogy ő maga is a rablót üldözte, majd a rendőrségen azt állította, nem emlékszik a történtekre. Végül öt év börtönre ítélték.

Ez azonban nem volt az első alkalom, hogy Khloyber törvény elé került. Már 1926-ban összetűzésbe keveredett, amikor egy szoborállítás kapcsán anyagi vita alakult ki közte és társai között, és végül mindenki feljelentett mindenkit lopásért, bár az ügyészség ejtette a vádakat. Korábban sikkasztással is vádolták, mert állítólag jogosulatlanul zálogosított el terítőket, de nem ítélték el.

Khloyber legsúlyosabb bűncselekménye a Sas utcai rablás volt, amiért öt év börtönt kapott. Szabadulása után, 1942-ben ismét bíróság elé került csalás és okirat-hamisítás vádjával, amikor egy kereskedőtől pénzt vett fel kakaópor szállítására, de a pénzt saját céljaira használta fel. Egy év börtönt kapott, és súlyosbító tényezőként figyelembe vették korábbi rablásért kapott büntetését is.

Büntetése letöltése után a frontra került, ahol hősi halált halt a szovjetek elleni harcban. Ezt nemcsak Orbán Balázs által bemutatott dokumentum, hanem posztumusz kitüntetése is megerősíti, melyet a Magyar Nagy Ezüst Vitézségi Érem formájában kapott meg.