Gálik Zoltán: az EU is bevezetné a brit utazási engedélyezési rendszert

2024. szeptember 16. 07:15 2024. szept. 16. 07:15

Az Elektronikus Utazás Engedélyezési Rendszer a fokozott biztonságot és a szigetországba érkező külföldiek nyomon követését is szolgáló be- és kiléptető rendszer, amelyet az Egyesült Királyságot vízum nélkül látogatható országok állampolgárai vehetnek majd igénybe. Így jellemezte Gálik Zoltán, a Budapesti Corvinus Egyetem Nemzetközi Tanulmányok Tanszékének docense azt, hogy tavasztól elektronikus utazási engedélyt kell igényelniük az EU vízum nélküli belépésre jogosult állampolgárainak Nagy-Britanniába. Milyen hatásai lehetnek ennek a döntésnek Európára nézve? – kérdeztük a szakembert.

Az Egyesült Királyságban 2023-ban bevezetett elektronikus utazási engedélyezési rendszert (ETA) 2025 tavaszán kibővítik, és az utazás előtt minden látogatónak – beleértve az Európai Unióból érkezőket is – beutazási engedélyt kell igényelniük. Ilyen utaztatási rendszer a világban máshol is működik. Ha egy magyar állampolgár például az Amerikai Egyesült Államokba szeretne utazni, akkor oda is igényelhet elektronikusan beutazási engedélyt – mondta Gálik Zoltán. 

Ezt a fajta beléptető rendszert azok vehetik igénybe, akiknek nem kell vízum, és rövid távú tartózkodás, elsősorban turizmus céljából utaznak az országba. Az engedély általában hat hónapnyi ott tartózkodást tesz lehetővé. Ez azt jelenti, hogyha valaki be akar lépni az Egyesült Királyság területére, akkor egy weboldalon keresztül regisztrál, befizet tíz fontot (4700 forintot) és az engedély megadása után két évig korlátlan számban léphet be az Egyesült Királyság területére saját útlevelével. „Az biztos, hogy a bürokratikus tennivalókat meg fogja növelni, hiszen az utazás előtt, online kell kitölteni az igénylőlapot. A személyes adatok mellett olyan kérdésre is válaszolni kell, mint például, hogy az igénylő büntetlen előéletű-e. A válasz – az amerikai ESTA rendszerhez hasonlóan – ezután nagyon gyorsan, akár perceken belül megérkezhet, de legfeljebb három napon belül, hacsak nincs a kérdésekre adott válaszok között olyan, ami miatt akár meg is tagadhatják az engedély megadását. 

Az elutasítás oka lehet egy korábbi vízum feltételeinek megsértése, megtévesztés egy korábbi vízumkérelemben, hamis nyilatkozatok megtétele, egy korábbi látogatói vízumkérelem elutasítása, vagy az, hogy az igénylőt 12 vagy annál több hónapnál hosszabb szabadságvesztésre ítélték bűncselekmény elkövetése miatt” – sorolta a szakember, aki elmondta: a be-, kiléptetési rendszert, sokszori halasztások után 2025 májusában az Európai Unió maga is bevezetni szándékozik „Európai utazási információs és engedélyezési rendszer” (ETIAS) néven. 

Mire jó egy ilyen rendszer? – kérdeztük Gálik Zoltánt. Egyrészt arra, hogy elektronikusan nyilván tudják tartani, hogy ki, mikor lép be az Egyesült Királyságba, majd mikor lép ki onnan. Másrészt már az utazás előtt tudni fogják, hogy ki érkezik, így el tudják dönteni, jogosult-e a belépésre, biztonsági kockázatot jelent-e, és akár azt is mondhatják, hogy mégis vízumhoz kell folyamodnia, ami viszont egy sokkal mélyebb ellenőrzést tesz szükségessé – válaszolta.

Gálik Zoltán kitért arra is, hogy aki engedéllyel érkezett, a turizmus céllal hat havi ott tartózkodása mellett nem vállalhat munkát, de folytathat rövid idejű tanulmányokat. Amikor pedig elhagyja az országot az ő kötelessége is gondoskodni arról, hogy az elektronikus „pecsét” jelezze a kilépés idejét. 

Az Amerikai Egyesült Államok tapasztalatai szerint a rendszer gördülékenyen működik a rövid tartózkodást és az átutazást igénylők esetében. De az adminisztrációs rendszer egyszersmind a biztonságot is szolgálja, hiszen nyomon tudják követni az ország területére érkezőket – vélte a Budapesti Corvinus Egyetem docense, aki elmondta, ha valaki nem kapná meg az engedélyt, akkor annak vízumért kell folyamodnia a nagykövetségen. 

Forrás: hirklikk.hu