Az Orbán-kormány ideje alatt 50 százalékot veszített a forint az euróval szemben

2024. október 28. 09:45 2024. okt. 28. 09:45

Mélyponton a forint, 2022 decembere óta nem volt ilyen gyenge árfolyamon az euróval szemben. A szakértők szerint mindez a nemzetközi folyamatoknak köszönhető, egyebek mellett az eszkalálódó geopolitikai környezetnek. Kiemelték: az uniós források nagyban javíthatnák a helyzetet. A közgazdászok véleménye abban megoszlik, hogy mennyiben felelős a forint árfolyamáért a kormány pénzügyi- és gazdaságpolitikája.

Nem kezdte jól a forint a múlt hetet az euróval szemben, és a dollárral szemben is négy havi mélypontra gyengült. A rossz tendencia pedig tovább folytatódott, hétvégére 404-es szintre gyengült a magyar fizetőeszköz az euróval szemben, ami 2022 decembere óta a leggyengébb árfolyamot jelenti. Szajlai Csaba szerint a Standard & Poor's kedvező döntése még befolyásoló tényező lehet a hétfői kereskedés során.

„Kétségtelen, hogy az Egyesült Államokban az elnökválasztás – legalábbis az első pillanatban biztos hatást fog gyakorolni a forint árfolyamára, és ráadásul úgy, hogy amennyiben Donald Trump lesz az új elnök, „régi-új" elnök, ha lehet így fogalmazni, akkor az az eurót gyengíteni fogja, hiszen az Egyesült Államok legfontosabb kereskedelmi partnere az Európai Unió, és Donald Trumpnak más tervei vannak, mint korábban" – fogalmazott az ATV Híradójának a Világgazdaság vezető elemzője, majd így folytatta: 

„Ezt a demokrata jelöltek mondták. Amennyiben egyébként másféle kimenetele lesz a választásnak, a másik elnökjelölt győz, az valószínű az eurót erősíteni, vagy legalábbis stabilizálni fogja, és ebből a szempontból egyébként a magyar forint elképzelhető, hogy gyengülésnek indult. Ezek nagy kérdések, tehát az összes globális hatás az mind érvényesül a forinton, és amennyiben negatív a hatás, akkor az inkább negatívan fog érvényesülni. Természetesen itt a következő hónapokban szerintem az lesz a nagy kérdés, hogy a parlament elé kerülő 2025-ös költségvetésben mi lesz lefektetve, ha tényleg egy kiszámítható, stabil költségvetési pálya, valamint egy mérsékelt adósságráta, egészen pontosan csökkenő adósságráta fog majd a sorok között felrejleni, akkor az jótékony hatással is lehet" – magyarázta Szajlai Csaba.

Lentner Csaba úgy látja: a forint romlása mögött részben az áll, hogy Brüsszel finanszírozás nélkül hagyta Magyarországot, valamint az, hogy közel 3000 milliárd forint jelenleg a Magyar Nemzeti Bank vesztesége. A szakember szerint az sem kizárt, hogy a forint elérje a 430-as árfolyamot. A Nemzeti Közszolgálati Egyetem tanára úgy fogalmazott. „A magyar kormány Brüsszellel nagyon elkeseredett harcot vív, egy állóháború alakult ki Budapest és Brüsszel között, és hát ennek az a következménye, hogy most van itt az idő, hogy shortolják, gyengítsék a forintot, és lényegében a befektetők amellett, hogy keresnek a gyenge forintárfolyamon, amellett én azt gondolom, hogy a magyar polgári kormánynak a 2026-ra újraválasztási esélyeit is már most próbálják meg gyengíteni, tehát tesztelik a magyar gazdaság ellenálló képességét".

Vajda Zoltán, az MSZP országgyűlési képviselője szerint középtávon sem várható a forint jelentős javulása. A forint helyzetét a nemzetközi folyamatok mellett a kormány munkája is befolyásolja.

„A szerdán érkező GDP adat is lehetséges sajnos, hogy megüti majd a magyar forintot. De amire egy kicsit távlatosabban mondhatom, azért ne felejtsük el, hogy 2010 óta ez a kormány mindig 2010-re szokott visszamutogatni. Ha jól számoltam, most itt éppen ezelőtt fejben éppen 50 százalékot veszített el a magyar forint az euróval szembeni értékéből. Ez azt jelenti, hogy minden magyar embernek a fizetése ennyivel kevesebbet ér euróban. 2010 óta 50 százalékot vesztettünk el" – mondta Vajda. Jelentős változást azért sem remél az MSZP politikusa, mert a piaci szereplők bizalmát már eljátszotta a kormány. Nagy hibának tartja, hogy az euró bevezetése kapcsán nem tett lépéseket hazánk, pedig ha euró lenne már nálunk is, akkor nem kellene minden nap az árfolyam miatt aggódni.

Forrás: hirklikk.hu