Korózs Lajos: közeleg az idő, amikor az egész Orbán-rendszer összeroppan

2024. október 28. 08:00 2024. okt. 28. 08:00

Az Orbán-rendszer repedezik, recseg-ropog, az MSZP-nek rendezni kell csapatait, ebben a helyzetben kell felkészülni a 2026-os választásokra és a pártnak emellett szövetségi politikát is folytatnia kell. Röviden így fogalmazta meg a szocialisták azonnali teendőit Korózs Lajos, a párt új elnökhelyettese a KlikkTV Tíz című műsorában.

Korózs ugyan kitűzött célként 2026-ot jelölte meg, de nem tartja kizártnak az előrehozott választást sem, mert ha Orbán úgy ítéli meg, hogy számára a helyzet tovább romolhat, és így tudja hatalmát stabilizálni, ettől sem fog megriadni. Az ellenzéknek pedig erre is fel kell készülnie – tette hozzá az MSZP politikusa. Látható, hogy a Fidesz stabil szavazótáborában nőtt azok száma, akik szerint rossz irányba mennek a dolgok, erre is készen kell lenni. 

Ebben a helyzetben a szocialista párt legfontosabb feladata, hogy felállítsa csapatait, felmérje az erőforrásokat, mind humán, mind anyagi téren. Mielőbb meglegyen a kampánystáb és a 106 egyéni körzetben megtalálják a jelölteket. Elképzelhető, hogy Orbán 2026-ig még belenyúl a választásokba, újra igazítják a választó körzetek határait, de az egyéni körzeteknél nem lesz változás. Bár a társadalom nagy része úgy véli, hogy a parlament szerepe leértékelődött, nem ott kell Orbánékat megbuktatni, Korózs úgy véli, több hangszeren kell játszani, a sajtótájékoztató és a közösségi média mellett a parlamentben is meg kell szólalni.

A kérdésre, hogyan próbálják visszaszerezni az elpártolt választókat, Korózs korainak tartja a választ. „Korai még a 2026-os konstrukciókról beszélni, annyira felgyorsult a politika” – mondta a szocialista politikus. Azt a társadalom kinyilvánította, hogy oda megy, ahol az ellenzéki táborban erőt tapasztal. Amit biztosan látnak a pártban, hogy „nem elég a kormányváltás, itt rendszerváltásra van szükség, meg kell teremteni a negyedik magyar köztársaságot”. Korózs Lajos szerint közeleg az idő, amikor az egész Orbán-rendszer összeroppan, komoly zavarok vannak a kommunikációban, az utóbbi időben nem tudják tematizálni a közbeszédet, csak kullognak utána. 

Az MSZP elnökhelyettese szerint Nagy Márton nem érti, miért nem fogyasztanak az emberek, miközben a reáljövedelmek növekedtek. A KSH legfrissebb jelentése szerint azonban 2023-ban 3,4 százalékos reálbér-csökkenés volt kimutatható. Az emberek óvatosak és takarékoskodnak – mutatott rá Korózs.  

Az MSZP elnökhelyettese részletesen kitért a kegyelmi botrányra, a gyermekotthonok helyzetére, kiemelve, hogy a kormánynak évek óta nincs átfogó gyermekjogi stratégiája, a gyermekvédelemnek nincs felelős szakirányítása. A társadalom egyébként szemben álló erői között a kegyelmi botrány azonnal egységet teremtett, megmozdította a jóérzésű embereket. Az álságos, álszent hazug politika a gyerekeket veszélyeztető kérdésben megdöbbentette és összehozta az embereket. 

A KlikkTV Tíz című műsora ide kattintva nézhető meg.

Forrás: hirklikk.hu