Több magyarországi településen is kifogásolható a csapvíz

2024. október 28. 09:15 2024. okt. 28. 09:15

Frissítette a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) az ivóvízminőségről szóló összeállítását. A listán olyan magyarországi települések is szerepelnek, ahol bizonyos összetevők miatt kifogásolható besorolást kapott a csapvíz.

Az NNGYK folyamatosan monitorozza a vízminőséget a magyar településeken. Az ivóvíz minőségét a szolgáltatók a népegészségügyi hatósággal egyeztetett ütemtervnek megfelelően ellenőrzik, de az NNGYK saját ellenőrző vizsgálatokat is végez.

Az ivóvíz minőségi követelményeit és az ellenőrzés rendjét kormányrendelet is szabályozza. A népegészségügyi központ több, potenciális egészségkockázattal rendelkező paramétert is vizsgál – írja a Pénzcentrum összefoglalójára hivatkozva az Index.

Az ivóvíz minősége megfelelő, ha a paraméterek bizonyos határértékeken belül maradnak. A települések vízminőségét négy kategóriába sorolják:

– megfelelő minőségű ivóvíz,
– indikátor-paraméterek miatt kifogásolt minőségű ivóvíz,
– eseti bakteriológiai kifogás,
– kémiai szempontból nem elfogadható.

Az október 24-én lekérdezett adatok szerint 3155 vizsgált településből 1892 helyen, az esetek 60 százalékában volt megfelelő minőségű az ivóvíz.

„Azokon a településeken, ahol már fordult elő nitrithatárérték-túllépés, a nitritkoncentrációt nagyobb gyakorisággal ellenőrzik. Mivel az ivóvízben a nitrit nagy koncentrációja elsősorban a csecsemőkre veszélyes, szükség esetén a csecsemők és várandósok részére a szolgáltatók palackos vizet biztosítanak. A nitrit tekintetében kifogásolt települések száma évről-évre csökken” – ismertették.

Az NNGYK arra is felhívta a figyelmet, hogy a településeken szolgáltatott ivóvíz minőségének értékelése a települést ellátó ivóvízellátó rendszer vízvizsgálati eredményein alapul.

A vízminőség romlásának több oka is lehet. Az épületek belső hálózatában bekövetkező esetleges minőségromlást (például az ólomkioldódási vagy baktériumszaporodási problémákat) nem tükrözi a lista. A belső hálózatok megfelelő állapotáért és üzemeltetéséért, az ott bekövetkező vízminőségi változásokért az épület tulajdonosa vagy üzemeltetője felelős.

A portál szerint kiemelték, hogy a magánkutak sokkal nagyobb kockázatot jelentenek az egészségre ártalmas mértékű nitrit- vagy nitrátszennyezés szempontjából. 

A települések ivóvízminőségéről készített részletes lista ezen a linken található

Forrás: hirklikk.hu