Harangozó Gábor: a helyi közösségek összefogásával kell az ellenzéknek tovább lépni

2024. augusztus 26. 07:30 2024. aug. 26. 07:30

Az ellenzéki pártoknak meg kell maradniuk, újra kell építeni magukat, politikájukat, hitelességüket. Az MSZP alelnöke hisz az erős, beágyazott helyi közösségeikben, az olyan politikusokban, akik azt a fajta szellemiséget képzelik el, mint ő. Harangozó Gábor a KlikkTV Tíz című műsorában elemezte, milyen feladatok várnak az ellenzékre, hogy le tudják váltani az Orbán-kormányt.

Harangozó szerint abból kell kiindulni, hogy a szocialisták hol követték el a legnagyobb hibákat. A szocialista politikus pártja legnagyobb hibájának azt tartja, hogy folyamatosan belement az összefogás politikába, miközben a párton rajta ragadt a sikertelen kormányzati múlt és az összefogásban eltűnt az MSZP, nem látszott, hogy ő maga mit akar. A jelenlegi ellenzéki pártok elvesztették hitelességüket, miközben az összefogás-politika, amire ráégett Gyurcsány személye, eleve hátrányból indult. Arra kondicionálták a szavazókat, hogy kell egy Orbán-ellenes koalíció, mert így lesznek elég erősek ahhoz, hogy megdöntsék a mostani rezsimet. Ez észszerűnek tűnt, de Harangozónak meggyőződése, hogy a rezsimet pusztán az Orbán elleni szavazatokkal nem lehet leváltani. Azért sem – tette hozzá –, mert a választóknak rossz tapasztalatuk van a Gyurcsány-kormányról, az óriási csalódás volt számukra. 

A nemzetközi tapasztalatok is azt mutatják, hogy válsághelyzetben nem a megszorítás az egyedüli megoldás. A Covid-járvány idején a nyugat-európai kormányok hatásosan segítették az embereket, a kisvállalkozásokat, nem engedték, hogy elsüllyedjenek a válságban.

„A hagyományos parlamenti ellenzéki pártok háttérben vannak, így azokból, akiknek már nagyon elegük lett Orbánból, kialakult az a választói összefogás, aminek az élére állt Magyar Péter” – vélte Harangozó. „Magyar ügyesen összegyűjti az Orbán-ellenes szavazókat, de ezzel még nem lehet rendszert váltani, mert sokan vannak, akik a problémákra baloldali válaszokat várnak. Olyanokat, hogy az embereknek adjon valamit és ha többet adnak, mint Orbán, arra szavaznak”. Azok a választók, akik eddig az összefogást támogatták, Magyar Péterben találtak egy hitelesebb, hatékonyabb antiorbánista alternatívát, ezért most rá fognak szavazni. 

Harangozó hisz a helyi közösségek erejében, úgy gondolja, ezek összekapcsolásával kell erős mozgalmat építeni. Ebbe olyan helyi politikusokat vonna be, akik – ha nem is tagjai az MSZP-nek, mint például Botka László vagy Örsi Gergely – hisznek a skandináv típusú jóléti politikában. Szeretné, ha a tisztújítás után az MSZP új vezetése ebben partner lenne, ebben látja a jövőt. 

A szocialista politikus az agrárpolitikáról úgy vélekedett, hogy az ma Magyarországon vidék- és agrárellenes. „Orbán politikájának egyik alappillére, hogy a kistelepülésen begyűjtse a lehető legtöbb szavazatot. Ehhez pedig az kell, hogy az emberek minél kiszolgáltatottabb helyzetben legyenek”. Az agrárpolitikai intézkedések mind a nagy gazdaságoknak kedveznek. A három nagy úgynevezett „mintagazdaságra” külön szabályokat hoztak. Rájuk nem vonatkozik egy csomó olyan megszorítás, ami másokra igen, sokkal kedvezményesebben jutnak hozzá támogatásokhoz és méretükből adódóan tőkeerősek. Hiába érkeznek uniós források, az egymástól függetlenül, szétszabdaltan működő kis gazdaságok nagyobb beruházásokba nem tudnak belevágni, így ők tömegesen mennek tönkre. 

A KlikkTV Tíz című műsora ide kattintva nézhető meg.

Forrás: hirklikk.hu