Már elkészült, de mégis drágult 4 milliárd forinttal a nyíregyházi stadion

2024. június 26. 09:35 2024. jún. 26. 09:35

Bő három évvel ezelőtt, 2021 májusában kötötték meg a szerződést az új nyíregyházi stadionra, ami idén májusban elvileg el is készült.

Az ára azóta még közel 4 milliárd forinttal megnőtt – írja az Átlátszó cikkére hivatkozva a hvg.hu. A stadion építésére szóló szerződést három évvel ezelőtt nyerte el az Épkar Zrt. és a Nyír-Wetland Generál Zrt., a két cég akkor nettó 13,8 milliárd forintért vállalta a beruházást. A választások előtt pár nappal, vagyis a stadion elkészülte után, viszont módosították, még 3,7 milliárddal megtoldották a szerződést.

Az állami tulajdonú Beruházási, Műszaki Fejlesztési, Sportüzemeltetési és Közbeszerzési Zrt. 2020 szeptemberében írt ki közbeszerzést az új nyíregyházi stadion tervezésére és kivitelezésére, a pályázatot az Épkar Zrt. és a Nyír-Wetland Generál Zrt. párosa nyerte meg. Ugyan a terv az volt, hogy 10,32 milliárd forintból jöhet ki a beruházás, a közbeszerzési eljárás végén már 13,7 milliárd forintnál tartott a tender. Nem sokkal később Orbán Viktor 19,1 milliárd forintban határozta meg a keretet, amelyet az építésre költhetnek.

Az Átlátszó szerint az áremelkedésről szóló szerződésmódosítást 2024. június 6-án írta alá az Építési Minisztérium a kivitelezőkkel, vagyis a választások előtt három nappal, illetve jó két héttel azután, hogy sajtótájékoztatót tartottak az elkészült stadionban. Az indoklás szerint a módosításra azért volt szükség, mert eredetileg meg akarták tartani a lebontásra került régi stadion nyugati lelátóját, de kiderült, a meglevő szerkezeteket is el kellett bontani, az áttervezések pedig „előre nem látható kivitelezési munkákat eredményeztek.”

Forrás: hirklikk.hu