Jövő héten újabb településrészeken folytatódik a szúnyoggyérítés

2024. június 28. 16:47 2024. jún. 28. 16:47

Június 25-én és 26-án lezajlott a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság által tervezett földi-kémiai szúnyoggyérítési akció Pécs város területén, az országos szúnyoggyérítési program keretében - írja a Biokom Nkft a sajtóközleményében.

A kezelés az alábbi településrészeket érintette:

Postavölgy, Nagyárpád, Jankovich-telep, Edison u., Basamalom, Gyárváros, Köztemető környéke, Szellemváros, Tüskésréti Szabadidőpark környéke, Málom, Kertváros Verseny u.- Maléter Pál közötti területe, Zsebedomb, Patacs, Magyarürögi út, Mecsekszentkút, Erdész út, Kovácstelep, Újhegy, Pécsszabolcs, Komlói út, Május 1. utca, Csárda utca, Pécsbányatelep, Lámpás-patak környéke, Wass Albert u., Dugonics u., Zsolnay Vilmos út, Engel János út.

Annak érdekében, hogy Pécs keleti városrészei se maradjanak ki a gyérítésből, önkormányzati finanszírozással a BIOKOM NKft. újabb földi-kémiai írtást rendelt meg július 2-a keddre. Tartaléknapok: július 3-4.

A gyérítés az alábbi helyszíneket érinti:

Pécs-Somogy

Pécs-Vasas

Pécs-Hird

A munka elvégzéséhez csapadékmentes és szélcsendes időjárás szükséges és fontos, hogy az irtás idején a hőmérséklet ne essen 15 fok alá, mert ilyen időben nem repülnek a rovarok és így a beavatkozás nem lenne sikeres.  Amennyiben kedden az időjárás miatt nem tud megvalósulni a gyérítés, akkor a tartaléknapok valamelyikére rendelik meg a szakemberek.

A munkálatok célja a kártevő rovarpopuláció csökkentése. A munkálatok során gépjárművek platójáról permetezik ki a Deltasect Plus 1,2 ULV nevű készítmény, mely csekély mennyiségben (0,6 l/ha) alkalmazva, kizárólag az érzékenyebb rovarokra van hatással, emberre és a környezetre nem jelent veszélyt.

Alkalmazott készítmény: Deltasect Plus 1,2 ULV szúnyogirtó szer, vagy Deltasect Plus 20 ULV szúnyogirtó koncentrátum. A készítmény a kijuttatott csekély mennyiségben (0,6 liter/hektár) kizárólag az érzékenyebb rovarokat pusztítja el, melegvérű állatokra, emberre nem veszélyes, hatóanyaga néhány óra alatt lebomlik. A permetezés melegködös eljárással fog történni, ami zajjal és rövid ideig megmaradó sűrű füsttel jár.

A lakosság részére javasolt intézkedések:

A szabadban tárolt gyermekjátékokat, élelmiszereket, evőeszközöket, a szabadban szárított ruhákat, a kezelés napján javasolt összegyűjteni vagy letakarni. A kezelés idejére és az azt követő 1 órában javasolt az ablakokat, ajtókat zárva tartani és a külső levegőt bejuttató mesterséges szellőztető berendezéseket kikapcsolni. A kezelt területen termő zöldségeket, gyümölcsöket fogyasztás vagy feldolgozás előtt ajánlott megmosni. A kezelést végző gépkocsi közvetlen közelében tartózkodni nem szabad.

A szabadban, fedetlenül tárolt vízgyűjtő edényekben, a különböző tárgyakban megülő esővízben akár egy hét alatt is kifejlődhetnek a szúnyoglárvák. A szúnyogirtó kezelés kiegészítéseként ajánlott, hogy az ingatlantulajdonosok szüntessék meg, rendszeresen ürítsék vagy takarják le az épületek körüli kisebb, pangó vízgyülemeket.