Mit kapnak idén ősszel a nyugdíjasok?

2024. október 22. 05:45 2024. okt. 22. 05:45

A nyugdíjak értékéről is szó volt hétfőn az interpellációk között az Országgyűlésben.

Gurmai Zita, az MSZP frakcióvezető-helyettese nehezményezte, hogy a nyugdíjasok sem korrekciós emelésre, sem nyugdíjprémiumra nem számíthatnak ősszel, noha a nyugdíjasok fele havi 200 ezer forintnál kisebb ellátást kap, a nyugdíjminimum összege pedig 16 éve változatlan.

Kitért arra is, hogy a magyar nyugdíjkiadások bőven az uniós átlag alatt vannak, ráadásul a nyugdíjak értéke folyamatosan leszakad a bérekhez képest: az országos nettó átlagbér egy év alatt 13,3 százalékkal nőtt, ám a nyugdíjakat csak 6 százalékkal emelték. A KSH adatai szerint ismét növekszik a szegénységben élők aránya – figyelmeztetett, kiemelve a nők helyzetének romlását.

Novemberben nem lesz kiegészítő nyugdíjemelés, jövőre is csak 3,2 százalékos emelésre számíthatnak a nyugdíjasok, most nem lesz évközi korrekció, és a kormány gazdaságpolitikája miatt nincs idén nyugdíjprémium sem – vetette fel az MSZP politikusa, azt kérdezve: mire számítsanak a nyugdíjasok a jövőben?

Tállai András, a Pénzügyminisztérium parlamenti államtitkára válaszában hangsúlyozta: a kormány egyértelműen kimondta, hogy meg fogja védeni a nyugdíjasokat és a nyugdíjak vásárlóértéket, bármi is történjen az országban. Nem kis dolog ez, hiszen volt közben háború, járvány, gazdasági és energiaválság, a nyugdíjak értéke mégis 20 százalékkal növekedett 2010 óta – jelezte.

Emlékeztetett: év elején 6 százalékos emelést kapott a több mint 2,5 millió nyugdíjas, noha az infláció 4 százalék alatt marad, így a nyugdíjak értéke idén is növekedni fog. A baloldali kormányok sosem fizettek nyugdíjprémiumot, a Fidesz-kormány azonban többször is – fűzte hozzá.

Forrás: hirklikk.hu