A Zsolnay Fényfesztiválnak is keresztbe tesz a járvány

2020. április 15. 12:41 2020. ápr. 15. 12:41

Idén nem a szokásos formájában valósul meg a nyárra tervezett, korábbi években rendre több tízezer látogatót vonzó pécsi Zsolnay Fényfesztivál - közölte a szervező Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft. szerdán.

Mint közleményükben írták, a koronavírus-járvány és az abból eredő kiszámíthatatlanság miatt bizonyossá vált, hogy a ZSÖK nem tudja olyan léptékű összetett programmal megszervezni a rendezvényt, ahogy a korábbi években. Ezért az év hátralévő részében hazai és külföldi alkotókkal együttműködve kisebb fényesemények megszervezésére törekednek, az idei nyárra tervezett programokat pedig jövőre tartják meg.

Kifejtették: az eddigi hagyományokat továbbvivő, de olyan kisebb léptékű programok sorozatára lehet számítani, amelyek gondolkodásra sarkallnak, értéket közvetítenek, szórakoztatnak, gyönyörködtetnek, emellett virtuálisan is követhetők.

A közleményben emlékeztettek arra, hogy a 2016-tól minden nyáron megtartott pécsi Zsolnay Fényfesztivál egy olyan országos és európai jelentőségű négynapos fényünnep, mely a fényfesztiválok szemkápráztató világát utcaművészeti produkciókkal, újcirkuszi előadásokkal és zenei programokkal ötvözi. A rendezvény már az első évben tízezreket vonzott, 2017-től pedig 50-100 ezer ember vett részt a pécsi belvárosban rendezett programokon.

Az idei eseményekről és a jövő évi előkészületekről a zsolnayfenyfesztival.hu oldalon olvashatók részletek.

Forrás: MTI