Alighanem átvágta a kormány a Pécsi Nemzeti Színházat

2019. május 17. 09:02 2019. máj. 17. 09:02

Hiába kapta a Pécsi Nemzeti Színház vezetősége korábban azt az ígéretet, hogy a tao-rendszer eltörlése után nem járhat nekik kevesebb annál, mint amennyi tao-pénzzel idénre számoltak, most kiderült, hogy mégsem annyi az annyi.

Mint ismert, tavaly novemberben huszáros gyorsasággal verte tönkre a kultúrában használatos társasági adókedvezményt (tao), miután jó pár visszaélésre fény derült. A szakma ugyan az elején még tiltakozott, mondván miért büntet mindenkit egyenlően a kormány, ha lehet tudni pontosan, hogy kik síbolták el a pénzeket, ám végül a legtöbb színháznál csöndben maradtak. A függetlenek és a magánszínházak viszont rendesen kongatták a vészharangot, mert nekik ez a pénzösszeg létszükség volt, lévén, ők nem, vagy csak alig kaphattak a központi támogatásból).

A taó-rendszer lényege röviden: egy regisztrált előadó-művészeti szervezet az adott évi jegybevétele 80 százalékáig igényelhet a következő évben cégektől társasági adót. A tao közpénz, de a cégek nem az államkasszának fizetik be, hanem közvetlenül az előadó-művészeti szervezeteknek adják át. Ezzel az összeggel a színházak - és más kulturális intézmények - számoltak, ez alapján állították össze a következő évadokat, kvázi előre már elköltötték az államkasszától függetlenül befolyó pénzt.

A tao-rendszer helyébe a kormány azt találta ki, hogy majd a központi költségvetésből előirányoznak egy nagy összeget (37 milliárd forintot), aztán ezt majd jól szétosztják a színházak és egyéb érintett kulturális intézmények között, ha azok pályáznak és kitöltenek mindenféle kérvényeket. Hogy milyen feltételrendszer szerint ment az osztogatás, azt még mindig nem tudni. A fővárosi fenntartású színházak külön jól jártak, nekik Tarlós István kifenyegetett a kormányból egy külön 3,5 milliárdos büdzsét még pluszban.

Az eredeti tervek szerint amúgy már bő egy hónapja ki kellett volna derülnie az eredményeknek, ám az érintettek semmit sem tudtak akkor.

A Pécsi Nemzeti Színház április végén tartotta meg a következő évadról szóló sajtótájékoztatóját, ott a Pécsi STOP rákérdezett a tao helyetti állami támogatásra. Rázga Miklós igazgató akkor azt mondta, hogy ők olyan ígéretet kaptak a kormánytól, hogy kevesebbet nem kaphatnak, mint amennyi az idei évre összejött volna nekik a tao-ból (172 millió forinttal számoltak).

Csütörtökön rákérdeztünk, hogy kiderült-e már az eredmény, és ha igen, úgy mekkora támogatásban részesült a teátrum.

A Pécsi Nemzeti Színháztól annyi tájékozatást kaptunk, hogy 160 millió forintot fognak kapni (hogy mikor, az egyelőre még nem derült ki).

Jól látható, hogy a kormány 12 millió forinttal "megvágta" a Pécsi Nemzetit, hiába volt az előző ígéret.

Az egyik fővárosi progresszív magánszínház, az Átrium ennél sokkal rosszabbul járt: őnekik 218 millió forint járt volna a korábbi tao-törvény értelmében, ehelyett mindössze 50 millió forintot kaptak. Náluk 168 millió forintot nyelt le a kormány.