Bemutató marad el a Pécsi Nemzeti Színházban a város anyagi helyzete miatt

2017. augusztus 23. 14:48 2017. aug. 23. 14:48

Új bemutatót kellett halasztania a Pécsi Nemzeti Színháznak a város anyagi helyzete miatt, helyette két egyfelvonásos vígjátékot lehet majd látni. Az évados műsorfüzetet sem nyomtatták ki idén.

Hét nagyszínházi és hat kamaraszínházi új produkcióval készül a 2017/18-as évadra a Pécsi Nemzeti Színház - derül ki a teátrum közleményéből.

A hét nagyszínházi bemutatóból egyet már lehetett látni az előző évad végén (12 dühös ember), szeptember közepén az önállóvá vált Pécsi Balettel közös produkcióban érkezik A makrancos hölgy, október elején a Pécsi Szimfoniettával közösen A muzsika hangjai musicalt rendezik meg. A makrancos hölgy ráadásul a XI. Pécsi Nemzetközi Tánctalálkozó nyitányaként is szolgál szeptember 15-én.

Decemberben két premier várható, A denevér az operatagozattal, valamint a Veszedelmes viszonyok színmű.

2018-ban a Magyar Elektrát rendezi meg Rázga Miklós, május végén pedig - előbemutatóként - jön a Balfácánt vacsorára.

A kamaraszínházban a tavalyi évad végén már előbemutatóként szereplő mesejátékkal, A mumussal kezdődik az idei évad, szeptember közepén a Boeing, Boeing lesz a "félig új" első premier (hiszen a nyáron már látható volt a Nyári Színház színpadán). Október közepén ősbemutatót tartanak, Vinnai András A diszpécser című kortárs magyar tudományos-fantasztikus agymasszázsát és színművét Anger Zsolt alkalmazza színpadra.

Decemberben Ibsen Nórája debütál, 2018-ban pedig Rossini Hamupipőkéjének lesz majd májusban az előbemutatója, februárban pedig Szép Ernő két egyfelvonásosát (Kávécsarnok, Tűzoltó) rendezi meg Funk Iván.

Utóbbira azért van szükség, mert ugyan ebben az évadban eredetileg a Novák Eszter rendezte Koldusopera lett volna az egyik új bemutató (ráadásul nem is a Brecht-féle, hanem az XVIII. századi eredetijét, a John Gay írta darabot mutatták volna be), de ez elmarad.

A közlemény szerint

a város pénzügyi helyzete a színház működését is érinti, likviditási problémák miatt az áprilisban meghirdetett évadtervhez képest változás, hogy a Koldusopera bemutatóját színházunk elhalasztja.

A kommünikében az is olvasható, hogy "a megszokott évados műsorfüzet nyomdai gyártására sem kerül sor, azonban elektronikus formában megtekinthető ITT .pdf formátumban".

A nagyszínházban továbbra is játsszák a következő darabokat: Meseautó, Játszd újra, Sam!, Marica grófnő, A padlás. A kamarában az Addikt, az Ádám almái és a 39 lépcsőfok marad műsoron, az N. Szabó Sándor teremben pedig újra lehet látni a Grace és Gloria című darabot Füsti Molnár Éva rendezésében, mellyel Sólyom Katalin 50 évados pályáját ünnepli a színház.

A közleményből az is kiderül, idén már saját tánckarral vág neki az évadnak a Pécsi Nemzeti Színház a Pécsi Balett önállósulása miatt. A tánckart Lovas Pál vezeti, tagjai: Bur Ádám, Domány Réka, Fóris Rebeka, Gulyás Armand Antal, Harka Máté, Tandi Zsófia, Tóth Eszter és Tóth Balázs.

Idén is lesznek a színművészeti egyetemekről szakmai gyakorlatot töltő hallgatók a színháznál, öten a kaposvári, míg ketten a budapesti színművészetiről érkeznek. Névsorrendben: Arató Ármin, Bach Zsófia, Bera Márk, Bergendi Barnabás, Fekete Gábor, Mentes Júlia, Takaró Kristóf.

Ebben az évadban Andrusko Marcella, Cserna Antal, Herczeg Adrienn, Hüse Csaba, Krum Ádám, László Csaba, Miller Zoltán, Mikola Gergő, Oberfrank Péter és Rátóti Zoltán lesznek a vendégművészek.