Fizika- vagy földrajzóra másképp? Az Űr kiállítás – pécsieknek kedvezménnyel!

2022. szeptember 6. 10:52 2022. szept. 6. 10:52

Május 28-tól egész nyáron át láthatták az érdeklődök Az Űr – Alternatív kozmoszok című nagyszabású kiállítást a pécsi Zsolnay Negyed m21 Galériájában. A tárlat meghosszabbítva, szeptember 25-ig látogatható, ráadásul pécsi lakcímkártyával 1000 Ft kedvezménnyel! Ugyanakkor az egyéni érdeklődők mellett iskolai csoportoknak is jó programot kínál a kiállítás.

Sokat hallani az klasszikus eszközökkel való oktatás válságáról, mindennapi kihívásairól, amivel nap mint nap szembe találják magukat a tanárok. Az Űr - Alternatív kozmoszok című kiállítás nem egyszerűen képzőművészet, de sok installáció a tudomány és művészet határán áll, fizikai törvényszerűségekre épül, a Naprendszerről, csillagképekről ad ismereteket. Ezáltal olyan komplex, informatív, és egyben szórakoztató tudásanyag kapcsolódik hozzá, ami garantáltan megragadja a mai fiatalok figyelmét is. 

Az űr jelen van a könnyűzenében, a gyerekeket számtalan videojáték, VR-kamera, míg az idősebbeket a sci-fi irodalom kalauzolja a virtuális terek lehetséges kozmoszaiba. A 250 magyar alkotás között láthatunk fotókat, fotógrammokat, video-, fény-, hang- és térinstallációkat, intermediális munkákat, filmeket, klipeket, de klasszikus festményeket és grafikákat is. 

- A kiállítást jó szívvel ajánljuk nemcsak a vizuális neveléssel foglalkozó tanárok és csoportjaik számára, de földrajz vagy fizika tanárok számára is – emelte ki Fekete Valéria, a Pécsi Galériák művészeti vezetője, aki arra invitálja a tanárokat, hogy a szokásostól eltérően, a kiállítótérben tartsanak órákat, a kiállított művek megtapasztalható élményére építve. Hozzátette: Az iskolai csoportokat, osztályokat a galéria nyitvatartási idejétől függetlenül, egyedi, előre regisztrált időpontokban, kedvezményes, csoportos belépővel fogadják.

A kihelyezett tanórák mellett a kiállításhoz kapcsolódóan indulnak a Kortárs Junior című múzeumpedagógiai foglalkozások általános és középiskolások, osztálykiránduló csoportok részére.

A Kortárs Junior foglalkozások elsődleges célja a modern és kortárs képzőművészet jeles hazai és pécsi képviselői munkáinak megismerése, valamint a vizuális kreativitás, vizuális kultúra fejlesztése. Az Űr című kiállításon látható műtárgyak pedig nagyon szerencsésen információt adnak a múzeumi gyűjtés fókuszán keresztül a csillagászathoz és az űrkutatáshoz, és általában a kozmoszhoz, a világűrhöz való viszonyról, a térben és időben meghatározó történelmi és kulturális, politikai és tudományos közegről is. A foglalkozás ideje alatt a tudomány és a képzőművészet határterületeit feszegetik a résztvevők, így a kiállítás mindkét terület feltérképezésére lehetőséget ad.

A Kortárs Junior alkalmak a megszokott játékos módon zajlanak. A kiállítás önmagában is elég látványos és interaktív, így a játék a térben csak fokozza az élményt. A foglalkozások időtartama 90 perc.