"Induljon a fal!"

2023. április 3. 10:12 2023. ápr. 3. 10:12

Falbontással egybekötött képszállítás történik a Csontváry Múzeumban. A 'Balbeek' és a 'Mária kútja Názáretből' olyan hatalmas festmények, hogy a múzeum lépcsőjén és a főbejáraton egész egyszerűen nem fér ki, ezért egy speciális dobozban, daru segítségével húzzák le a képeket a bontott falon keresztül.

A nem mindennapi akcióra azért van szükség, mert a képeket Budapestre, a Szépművészeti Múzeumba szállítják, ahol április 13-án megnyílik a Csontváry 170 Budapest-Pécs c. kiállítás, Csontváry Kosztka Tivadar alkotásaiból. A művész képeit a 170. születésnapjának apropójából szállítják a fővárosba. Ennek köszönhetően sok olyan kép lesz egyszerre látható Csontváry-tól, amelyek eddig soha. Ennek első helyszíne Budapest lesz, ahol július közepéig tekinthető meg a kiállítás, ezután visszakerülnek a képek Pécsre. Városunkban augusztustól látogatható a Csontváry Kosztka Tivadar teljes életművét összefogó tárlat.

Amíg a kiállítás Budapesten lesz megtekinthető, addig sem marad üres a Csontváry Múzeum, a három hónapos ciklus alatt egy Toulouse-Lautrec alkotásaiból válogatott tárlatot tekinthetünk meg április 17-e és július 16-a között.

A múzeumok közötti együttműködést tovább segíti a műtárgyakra kötött haszonkölcsön-szerződés, melyet nem rég hosszabbítottak meg a felek.