Jordán Tamás: "a POSZT az elkódorgott édesgyerek"

2020. március 3. 10:13 2020. márc. 3. 10:13

A Nemzeti Színház egykori igazgatója, a szombathelyi Weöres Sándor Színház direktora beszélt egy interjúban arról, hogy miért is állt ki az új színházi törvény ellen még decemberben. Az interjúban az állandó társulatépítés is felmerült, de a Pécsi Országos Színházi Találkozóra is kitért pár mondat erejéig, melynek ő az egyik alapítója.

Jordán Tamás, a nemrég elhunyt Andorai Péter helyére választott Nemzet Színésze adott interjút még február végén a Revizoronline kritikai lapnak. 

Jordán, aki a Nemzeti Színházat is vezette 2003 és 2008 között, a tavaly decemberi új színházi törvény elleni tüntetésen is felszólalt, erről most a következőket mondta el a lapnak:

"A demonstrációt megelőző héten már kiszivárogtak információk a törvénytervezetből, amely tele volt felháborító dolgokkal. Akkor még nem lehetett tudni, hogy ebből visszavonnak egyes elemeket, talán épp a készülő demonstráció hatására. S bár színházigazgatóként mindig azt hangoztattam, hogy egy intézmény vezetője ne politizáljon, mert nem saját magát, hanem az intézményét képviseli, úgy érzem, vannak esetek, amikor vétek nem megszólalni. A törvénytervezettel ismét olyan támadás indult a magyar színház, a szakma, a szakma fiataljai ellen, hogy úgy éreztem, meg kell szólalnom. A Merlin Színház régen kilövőpályának számított, onnan indult többek között Bodó Viktor, Schilling Árpád, Pintér Béla, Horgas Ádám. Mindig nagy kíváncsisággal figyeltem a munkájukat. Ha őket kivéreztetik, az nagy vesztesége a színháznak. S bár formálisan az NKA is megmaradt, rengeteg a bizonytalanság, s a színházakat pénzelvonással büntethetik. Sejttették velünk is, hogy a nem kormánypárti érzelmű színházak esetleg a költségvetésnél is megérzik ezt.(...)

Nagyon komoly az aggodalom, hogy az egész csak pofára fog menni. Nem azt nézik, hogy a pályázatnak mi a tartalmi része, hogy szakmailag érdemes-e támogatni, hanem csak azt, hogy ki adta be, s aszerint döntenek"

- mondta el a lapnak. 

Arra a kérdésre, hogy hozott-e a tüntetés szakmai összefogást, a következőket válaszolta:

"Azt hiszem, egyáltalán nem, a demonstráció nagy meglepetés volt, de egyébként nem lehet szakmai összefogásról beszélni. A szakma politikailag ugyanolyan megosztott, mint az ország. Ameddig van politikai megosztottság, ezek az árkok a színház életében sem temetődnek be."

Jordán Tamás a szombathelyi helyzetről is beszélt (ő alapította 2008-ban a Weöres Sándor Színházat a megyeszékhelyen, melynek jelenleg is igazgatója. A Fidesz azonban 2017-ben nem akarta elfogadni a pályázatát, akkor tüntetést is tartottak érte a városban), valamint arról, hogy folyamatos társulatépítésben van. Arra is kitért, hogy bár berzenkedik az utánpótlás-nevelés gondolata ellen, mert szerinte nincs felnevelés, de lassan eljön a pillanat, hogy leköszön az igazgatói posztról, és másnak adja át a helyet.

Az interjú végén a Pécsi Országos Színházi Találkozó (POSZT) is előkerült, mivel annak Jordán volt az egyik alapítója.

"Revizor: A POSZT, amit egykor te hoztál létre, dühít vagy fáj?

Jordán Tamás: Nem dühít, de fáj. Tíz évig csináltuk Simon Pistivel. Tízéves volt a kisgyerek, amikor elcsavargott. A POSZT az elkódorgott édesgyerek."


Jordán Tamás és Simon István 2010-ben vonult vissza az ügyvezetéstől. Bár nem látunk Jordán Tamás fejébe, vélhetően ezekkel a mondatokkal a találkozó elmúlt tíz évét érintő viszontagságokra gondolhatott, aminek nyilván nem örül egykori alapítóként - a szerk.


A POSZT kapcsán jelenleg egyelőre semmi biztosat nem tudni, ugyanis a kormányzat még mindig nem jelentette be, hogy idén mekkora támogatással száll be az országos találkozó költségvetésébe (a pécsi önkormányzat 30+20 millió forintot ajánlott fel a célra). Emellett a találkozót szervező cégben kisebbségi tulajdonos Magyar Teátrumi Társasággal még nem zárultak le a tárgyalások a helyszínt illetően (Vidnyánszky Attila ugyanis még tavaly fölvetette azt a régóta el-elhangzó ötletet, hogy a találkozót újra vándorfesztivállá kellene tenni). Emellett sajtóhírek szerint a találkozót szervező cég ügyvezetője, Magyar Attila felállt a székéből. Magyar regnálása alatt, a Pécsi STOP cikke nyomán indított belső vizsgálatot az akkor még fideszes vezetésű önkormányzat, amelynek végén súlyos visszáságokra derült fény.

 

Szerző: V.G.

Forrás: Pécsi STOP