Kisebb méretben, de mégis lesz idén nyári színház Pécsen

2020. július 3. 18:50 2020. júl. 3. 18:50

Bár egy ideig úgy tűnt, hogy idén a járványhelyzet miatt nem lesz nyári színház Pécsen, a szervezők végül úgy döntöttek, hogy mégiscsak szerveznek egy kisebb volumenű programsorozatot. A Káptalan Kertben koncerteket is szerveznek, szeptembertől pedig a Pécsi Balett kezdi ünnepelni fennállásának 60. évfordulóját, és lesz Nemzetközi Tánctalálkozó is. 

Július 3-án, pénteken délután négytől tartotta meg az idei Pécsi Nyári Színházról szóló sajtótájékoztatóját a Pécsi Balett vezetősége a Káptalan Kertben. 

Mint Uhrik Teodóra Kossuth- és Liszt-díjas táncművész, a balett ügyvezető igazgatója elmondta, a nyári színház és a balett élete sokszorosan összefonódott a 70-es évek vége óta, anno és most is egy összművészeti produktum létrehozása a cél. Hozzátette, idén az Emberi Erőforrások Minnisztériuma támogatásával és pályázatokból áll össze a műsor. 

Vidákovics Szlávan, a Pécsi Horvát Színház igazgatója és a nyári színház művészeti vezetője beszéde elején elmondta, bár májusban lemondták az idei programot az akkori ismeretek fényében, de aztán úgy változott a helyzet, hogy mégis nekiálltak a szervezésnek, és egy kisebb és közkívánatra pécsi előadásokból álló minifesztivál lesz idén a program. Az igazgató hozzátette, a nyári színház 1978 óta működik, és ugyan volt pár év, mikor nem volt megtartva, de 1996 óta olyan nem fordult elő, hogy ne lett volna nyáron színház Pécsen.

Augusztus 4-én és 5-én a Balfácánt vacsorára, augusztus 8-án és 9-én a Boeing, Boeing című előadásokat láthatja a közönség, míg augusztus 12-én és 13-án a Pécsi Harmadik Színház A szent család című darabját játsszák. Utóbbi két darabban Vári Éva Kossuth- és Jászai-díjas színművésznő is fellép - tette hozzá. 

Vincze Balázs, a Pécsi Balett Imre Zoltán- és Harangozó Gyula-díjas művészeti vezetője arról beszélt, hogy a Káptalan Kert színházon kívüli programokkal való megtöltése tavalyi ötlet, akkor találták ki, hogy a nyári színház mellett lehetne koncerteket, stand-up comedy előadásokat, de akár sznjátszótábort is tartani a helyszínen annak adottságai miatt. 

Fotó: Pécsi STOP

Arra is kitért, hogy a Köszönjük Magyarország! kormányzati program keretében a balett, a Pécsi Nemzeti és a Pécsi Harmadik Színház úgy határozott, hogy két előadást ingyen biztosít azoknak a nyári színház idején, akik a járványhelyzet alatt segítőként dolgoztak Pécsen. A két előadás az augusztus 4. és 12. lesz, erre majd regisztrálni kell az érintetteknek. 

Gellai Gergő, a Káptalan Kert zenei programszervezője is kiemelte, hogy meglehetősen furcsa volt ez a szezon, három hete számtalan újratervezés után már el is engedték az egészet, aztán megint változott a helyzet, így rohammunkával rakták össze a színes programot (melyet a hely Facebook-oldalán lehet megnézni).

Gellai kiemelte, a koncertek este 8-kor kezdődnek (este 7 órától van kapunyitás), és szigorúan este 10-ig tartanak, utána vége a zajongásnak a területen. Hozzátette, a ma este játszó erdélyi Bagossy Brothers Company koncertjére pár óra alatt összejött a teltház, és a szombati koncertre is alig vannak jegyek. Arra is kitért, hogy a nézőtér gyorsan szétszedhető, így a koncertek idején azt elbontják, hogy legyen hely.

Bagossy Norbert, a zenekar tagja is hasonlóképp vélekedett a járvány miatt furcsán alakuló zenei szezonról, mint mondta, pár napja sem tudták, hogy mi lesz, aztán most mégis itt vannak.

Bognár Szilvia alpolgármester megköszönte a színházak ingyenes felajánlását a segítők nevében (valamint a kormányzati támogatást is megköszönte), majd kiemelte, a járványhelyzetben is nagyfokú összefogást lehetett tapasztalni Pécsen, ami kitart a járványhelyzet elmúltával is. 

60 éves a Pécsi Balett, lesz nemzetközi tánctalálkozó is

Uhrik Teodóra a sajtótájékoztatón kitért arra is, hogy 60 éves lett a Pécsi Balett, amely az első modern balettegyüttesként lett megalapítva anno (és amelynek alapítója tagja volt a művésznő). Emiatt több hónapon át fognak ősztől ünnepelni, könyvet adnak ki, egy dokumentumfilm is készült a történetükről. 

Szeptemberben a Nemzetközi Tánctalálkozón mutatják be az eredetileg tavasszal tervezett mesedarabjukat, a Piroska és a farkast, majd utána Vasarely - Pécsi Balett 60 címmel lesz a következő premier, már jövő tavasszal. Az előadást Vincze Balázs koreografálja, és Pierre Vasarely is segít nekik - foglalta össze az ügyvezető a balett terveit. 

Vincze Balázs a Nemzetközi Tánctalálkozóról elmondta, szeptember 12-én a Recirquel újcirkusz társulat lép fel, 13-án több mint 20 hazai együttesnek és alkotónak adnak lehetőséget fellépni, 14-én a pécsi amatőr táncegyütteseké és művészeti közösségeé lesz a színpad, 15-én pedig a Pécsi Balett mutatja be a Piroska és a farkast. 

Újságírói kérdésre Bognár Szilvia alpolgármester elmondta, július 15-én tartanak rendkívüli közgyűlést a költségvetés kapcsán, mert a járványhelyzet alaposan felülírta azt március óta.  Igyekeznek minden támogatást megadni a balettnek a 60. évfordulójuk kapcsán, és a kulturális életnek is - tette hozzá. 

A sajtótájékoztató végén még elhangzott, a színházi előadásokra 430 fő fér be, kivéve a Harmadik Színház két előadását, mert ott a nézőtér is a színpadon lesz felépítve, emiatt olyan száz fő férhet be. 

A jegyeladás szombattól indul, bővebb információkat a Pécsi Nyári Színház honlapján lehet találni.

 

Szerző: V.G.

Címlapi kép: Pécsi STOP

 
Forrás: Pécsi STOP