Nemzetiségi kóstolókkal, zenés-táncos programokkal készül a Béke fesztivál

2020. július 20. 12:08 2020. júl. 20. 12:08

Augusztus 15-én rendezi meg a tervek szerint a Cigány Kulturális és Közművelődési Egyesület a Béke fesztivált Pécsett, a rendezvényen más nemzetiségek is bemutatkoznak.

Béke Fesztivált rendez a Cigány Kulturális és Közművelődési Egyesület augusztus 15-én Pécsen a Széchenyi téren és más helyszíneken, erről tartott július 20-án sajtótájékoztatót Bognár Szilvia alpolgármester és dr. Kosztics István, az egyesület elnöke. 

Az alpolgármester elmondta, eredetileg május 9-én, a Béke napján lett volna a rendezvény, de ezt a járványhelyzet miatt nem tartották meg, ezért a mostani időpont. 

Kosztics István kiemelte, közösségi házuk névadójának, Rácz Aladár Kossuth-díjas cimbalomművésznek is az volt a mondása, hogy ő a béke embere, és ők is úgy érzik, hogy a társadalomnak fontos ezt a tanítást követni. 

Mint elmondta, egy TOP-os programhoz (Kultúrák ölelésében) kapcsolódik a rendezvény, és azért is választották az augusztus 15-ei időpontot, mert az Mária napja, Szent Mária pedig a béke királynője. A rendezvény időpontválasztásával szeretnék a vallásos embereket is bevonni a fesztiválba. Hozzátette, 1980-ban a pécsi székesegyház hittancsoportja részt vett egy lengyelországi zarándoklaton, ennek is most lsz a 40 éves évfordulója. 

Bognár Szilvia alpolgármester és Kosztics István egyesületi elnök - Fotó: Pécsi STOP

Az egyesület elnöke elmondta, a járvány miatt a nagyobb néptánc- és népzenei csoportok még nem tudtak próbálni, így kisebbeket is szeretnének bevonni a programba, de a pécsiek számára is nyitott lesz a fesztivál. 

Kitért arra is, hogy a rendezvényen más nemzetiségek felé is nyitnának, mert bár 10 nemzetiség él a városban, nem igazán ismerik őket, a mostani alkalom kiváló lenne erre a célra. 

A tervek szerint a nemzetiségi házakat is bevonják a programba, ott nemzetiségi ételkóstolókat fognak tartani, de úgy, hogy adott nemzetiség házában egy másik vendégeskedik. A horvátok már rábólintottak az ötletre, de még máshonnan is várják a visszajelzéseket - magyarázta. 

Hozzátette, a rendezvényük egyben felhívás lenne a pécsieknek arra, hogy az árkok ásása helyett azok betemetésével kell foglalkozni. 

A tervek szerint - és a járványügyi helyzetre figyelemmel - reggel mise és orogonakoncert, délelőtt táncos, délután zenei programok lesznek majd, este utcabál várható a Széchenyi téren, ha jó lesz az idő. Utóbbit egy békedallal szeretnék zárni, azzal, amit a Gandhi Gimnázium adott elő aKodály Központban.

A részletes program még tervezés alatt van, várhatóan jövő hétre áll majd össze a teljes kínálat, még folynak az egyeztetések a felkért művészekkel. A programot az egyesület honlapján, a közösségi házuk Facebook-oldalán is közzéteszik majd, ahogy összeállt, de máshol is hirdetni fogják majd a rendezvényt.

Kosztics István felvetette, jó lenne az Európa Kulturális Fővárosa évben nagy sikert hozó Szomszédünnepet is újra megvalósítani a jövőben, hogy ezzel is közelebb lehessen hozni a városban élőket egymáshoz. Hozzátette, szükség van a közös gondolkodásra, az előítéleteken való felülemelkedésre. 

 

Címlapkép: Pécsi STOP

Forrás: Pécsi STOP