Ősbemutatóval nyit április elején a Pécsi Horvát Színház

2018. március 14. 16:12 2018. márc. 14. 16:12

Négy évvel az alapkőletétel után végre elkészült a Pécsi Horvát Színház, amely április elején egy ősbemutatóval indítaná az új épületben az évadát. Az építkezés bruttó 923 millió forintba került az eredetileg tervezett 560 millió helyett. Vidákovics Szláven igazgató új célként egy önálló társulat létrehozását tervezi.

Négy évvel az alapkő letétele után végre elkészült a Pécsi Horvát színház, Magyarország egyetlen horvát nyelvű teátrumának megújítása.

A beruházást eredetileg 2014 áprilisában kezdték el, a terv az volt, hogy még ezen év őszén át is adják a megújított teátrumot. Az építkezés azonban folyamatosan csúszott, a pécsi városvezetés ezért megvált az első kivitelezőtől (S és P 2004 Kft.), majd jó két évig állt a beruházás, mígnem lett új vállalkozó, aki befejezte a munkálatokat. Közben azonban a pécsi önkormányzat több milliárdos halmozott hiányt fel tavaly, ami miatt szeptemberben úgy döntöttek, a színházat átadják az Országos Horvát Önkormányzatnak.

A képre kattintva galéria nyílik a színházban készített fotóinkból.

[gallery="116" picture="10640" title="Megújult a Pécsi Horvát Színház"]

A beruházásért felelős Pécsi Városfejlesztési Zrt. a Pécsi STOP kérdésére azt válaszolta, az eredetileg 560 millió forintos beruházás végül bruttó 923 millió forintba került. Ebből az EMMI támogatása összesen bruttó 614 millió forintot tett ki, a város pedig 308 millió forintos támogatást biztosított.

A végre elkészült színház kapcsán lapunk interjút készített Vidákovics Szláven igazgatóval a további terveiről.

Pécsi STOP: Mikor lesz a megnyitó és milyen előadással?

Vidákovics Szláven: Mindenképpen április elején szeretnénk megnyitni a színházat, az átadás-átvétel már megtörtént, most van a beköltözési fázis és a próbafolyamatok is elindultak.

Miroslav Krleža Filip Latinovicz hazatérése című regényéből Nina Keflin készített egy színpadi átiratot, annak az ősbemutatója lesz az első díszelőadásunk, ezzel kívánjuk nyitni a színházat. Krležát azért választottam, mert sok szállal kötődik Magyarországhoz és Pécshez is, és ő az egyik legnagyobb horvát író - úgy érzem, méltó előadás lesz ahhoz, hogy megnyithassunk egy kibővített és megújított Horvát Színházat.

Mi a véleménye az építkezés több éves csúszásáról?

Úgy indult az egész 2014-ben, hogy még abban az évben elkészül a Pécsi Horvát Színház - nekem akkor is aggályaim voltak efelől, és mint most már látható is, ez egy nagy beruházás. Az akkori kivitelező mégis azt mondta, hogy ezt meg lehet építeni ennyi idő alatt - sajnos ez nem sikerült. Amikor szerződést bontott vele a város, utána volt egy kényszerű kétéves leállás, ami miatt az építkezés elcsúszott. Most, hogy már megépült a színház, ez feledteti velem ezt a három és fél évet, előre akarok tekinteni és élettel akarom megtölteni ezt az épületet.

Ami nemcsak egy színházépület, hanem más is.

Így van, a Csopor(t) Horda Galéria, ami a régi épület tetőterében volt, az most lekerül az új színház előcsarnokába, és nagyon remélem, hogy havi rendszerességgel ezentúl is majd lesznek itt kiállítások. Az előcsarnokba egy cserépben élő olajfát is be szeretnék állítani.

Hogyan oldotta meg a Horvát Színház, hogy négy évig nem volt épülete?

Nehéz volt, hiszen egy kőszínháznak nagyon nehéz kőszínház nélkül színházat csinálnia - de amúgy színházat csinálni is nagyon nehéz saját épület nélkül. Ezúton is köszönöm a Pécsi Nemzeti Színháznak, a Pécsi Harmadik Színháznak és a Janus Egyetemi Színháznak, mert az ő segítségük nélkül, ha náluk nem tudtunk volna előadásokat bemutatni, akkor nem tudom, hogyan tudtunk volna dolgozni az elmúlt három és fél évben. Mindenki partner volt, így sikerült az elmúlt évek előadásait megvalósítanunk.

A Pécsi Horvát Színháznak ezentúl is missziója marad, hogy eljusson a legkisebb magyarországi horvát településre is, hiszen ezt teszi a színház már vagy 26 éve. Külföldre is járunk fellépni, főleg fesztiválokra Horvátországba, de Bosznia-Hercegovinába is - ha hívnak minket, nagy szeretettel megyünk.

Mit kell tudni a megújult épületről?

A régi Horvát Színháznak egy nagyon pici, három és fél méterszer hét méteres színpada volt - mondhatni, a szobaszínház szobaszínháza volt -, egy 71 férőhelyes nézőtérrel. Most egy 10x10 méteres színpad van, ez a faltól-falig méret, ha leveszünk belőle, akkor is egy 8x8 méteres színpad marad, ami egy nagy előrelépés az előző színpadhoz képest.

A nézőtér is megnagyobbodott, 105 hely van, plusz két akadálymentesített rész, tehát összesen 107 férőhelyes a színház. Ezen felül nagyobbak lettek az öltözők, van egy kisebb próbaterem az emeleten, a régi épületrészben pedig irodahelyiségek vannak, valamint több szoba áll a vendégművészek rendelkezésére.

Mi a helyzet az Anna-udvarral, a nyári színházi helyszínnel?

Az egyik szemem sír, a másik nevet: a szabadtéri színpadnak a nézőtere kisebb lett az átépítési munkák miatt, a 124 férőhelyből 100 maradt. De úgy érzem, a kisebb, nyári színházi kamaradarabokat így is ki fogja tudni szolgálni az újjáépített színpad.

Mit lehet tudni az átállásról, hogy az Országos Horvát Önkormányzat veszi át a fenntartói szerepet a pécsi önkormányzattól?

Elindultak a tárgyalások a két önkormányzat közt, tudomásom szerint még nincsenek konkrétumok. A pécsi át szeretné adni, a horvát önkormányzat át szeretné venni, jelenleg erről folyik az egyeztetés a két fél között.

Ehhez kapcsolódik, hogy Önnek egy évre szól a megbízatása az átadás miatt.

Igen, a város azt szeretné, hogy az átadás után már az Országos Horvát Önkormányzat írja majd ki az igazgatói pályázatot.

Most, hogy már megvan az új épület, tervezik-e, hogy bővítik a társulatot?

A Horvát Színháznak állandó társulata eddig nem volt, de én amikor színházigazgató lettem 2009-ben, akkor két nagy vágyam volt: fölépítsünk egy új, modern horvát színházat, ami mostanra sikerült. A másik vágyam pedig az volt - ha az első beteljesül -, hogy egy kicsi, de saját társulata legyen a színháznak. A jövőben ez lesz a dolgom, hogy legalább egy 5-6 fős társulatot összeverbuváljak. Ez sajnos pénz kérdése, de nagyon remélem, hogyha már van egy korszerű új épületünk, akkor a társulatépítéshez is meg fogjuk találni a forrásokat.

A Pécsi Horvát Színházzal foglalkozó cikkeink:

2014

  • Félmilliárdból újul meg a Pécsi Horvát Színház
  • Szilveszterre talán elkészül a Pécsi Horvát Színház
  • 2015

  • Szerződést bontottak a Horvát Színház kivitelezőjével
  • Horvát Színház: egész februárban nem történt semmi
  • Még mindig nem áll sehogy a Horvát Színház felújítása
  • Minimum nettó 103 millió forint lesz a Horvát Színház befejezése
  • Jó munkához idő kell: jövő nyárra lehet kész a Horvát Színház
  • Horvát Színház: nincs pénz, de folytatják a beruházást
  • Horvát Színház: se a minisztériumnak, se a városnak nincs pénze a befejezésre
  • 2016

  • Továbbra sincs pénz a Horvát Színház befejezésére, egy éve áll a munka
  • Szégyen: lassan másfél éve áll a Horvát Színház felújítása
  • Van már kormányzati ígéret a Horvát Színház befejezésére
  • Negyedmilliárd forintból lehet kész jövő nyárra a Pécsi Horvát Színház
  • Nem elég az állami pluszpénz, 170 milliót ad a város a Horvát Színházra
  • 2017

  • Itt a május, és semmit sem tudni a Horvát Színház felújításáról
  • Gyász: őszre talán kész lehet a Horvát Színház
  • Telet kiáltanak nyáron a csúszó Horvát Színház miatt
  • Még nem tudni, mennyibe kerülnek a pótmunkák a Horvát Színháznál
  • 409 millióra duzzad a Horvát Színház felújítási költsége
  • Az önkormányzat feladata volt az állagmegóvás a Horvát Színháznál
  • Megszabadul a POSZT-tól és a horvát színháztól Pécs
  • A városvezetés szerint időre elkészül a Horvát Színház
  • Közel egymilliárdba és plusz három évbe került a Horvát Színház