"A NER SÖTÉT PÉCSI ÜGYEI" címmel indított új rovatot a Pécsma

2023. október 25. 11:54 2023. okt. 25. 11:54

Új rovatot indított a Pécsma, amelynek a "A NER SÖTÉT PÉCSI ÜGYEI" címet adták. A címből kiderül, hogy az előző fideszes városvezetés kétes ügyeit tárja fel.

Négy évvel ezelőtt vette át a pécsi önkormányzat vezetését az ellenzéki koalíció. Péterffy Attila választási programjának fontos eleme volt az átvilágítás és az elszámoltatás, külön honlap is indult ennek dokumentálására. Az ügyvédekből, közgazdászokból, szakértőkből álló csapat 2019-ben kezdett el dolgozni a NER pécsi ügyeinek feltárásán - emlékeztet a portál.

A városban jelenleg több ügy is folyamatban van, amelyek kapcsolódnak korrupciógyanús tevékenységekhez. Ezen ügyek státuszai és értékeik az alábbiak:

Közvádas ügyek:

  1. Zsolnay-shop - Elkövetési érték: 13,7 millió forint. A boltot sikeresen működtették a tulajdonosok, de az önkormányzatnak veszteséges volt.
  2. Aktor Kft. - Elkövetési érték: 20,5 millió forint. Tao-támogatást kérték jogosulatlanul.

Pótmagánvádas ügyek: 3. Három az egyben a PVH-ból - Elkövetési érték: 100 millió forint. A gyanús ügyletek közé tartozik egy ingatlanvásárlás is, amely során a vételár nem érkezett meg, és egy másik ügylet, ahol a pénz eltűnt.

  1. Furcsa eltűnések a PSN-nél - Elkövetési érték: 240 ezer forint. Merevlemezek és adatok tűntek el a sportcégnél a 2019-es választások után.
  2. Gumiabroncsok a családi cégtől - Elkövetési érték: 30 millió forint. Az önkormányzati cég túlárazott gumiabroncsokat vásárolt a közeli cég részéről.
  3. Vásárolgatás a letétbe érkező parkolási pénzekből - Elkövetési érték: 70 + 40 millió forint. Táblák túlárazva, kölcsön nem létező cégnek.
  4. Értelmetlen és felesleges 4 éves rádióreklám-keretszerződés.
  5. Táblák túlárazva, kölcsön nem létező cégnek - Elkövetési érték: 70 + 40 millió forint.
  6. Szentgyörgyi a bíróság előtt - Elkövetési érték: 31 millió forint. Hűtlen kezelés miatt a volt PVH-vezér ellen indult eljárás.

Ezen felül több olyan ügy is van, amelyek jelenleg előkészítés alatt állnak.

Az átvilágítás során sikerült visszaszerezni közel 500 millió forintnyi követelést, amelyet a városi vagyonkezelő korábbi vezetőinek nem sikerült több mint 10 évig érvényesíteni.

Az önkormányzat jelenleg is további ügyeket vizsgál és intézkedéseket hoz az elkövetőkkel szemben, amennyiben a gyanús tevékenységeket megerősítik a tények.

 

Forrás: Pécsma