Így előzhetjük meg a tüzeket a temetőben halottak napján

2024. október 25. 16:31 2024. okt. 25. 16:31

A következő napokban sokan látogatnak ki a temetőbe, hogy megemlékezzenek elhunyt szeretteikről, és sokan otthon is gyertyát vagy mécsest gyújtanak. A Baranya Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság arra figyelmeztet, hogy a biztonság érdekében érdemes fokozott figyelmet fordítani a tűzmegelőzésre, mind a temetőkben, mind otthonainkban.

A cikk szerint idén eddig országszerte 54 alkalommal történt tűzeset temetőkben vagy azok környékén, bár Baranya megyét ez idáig elkerülték ezek az esetek. Leggyakrabban temetői szemetesek, eldőlt gyertyák, vagy koszorúk gyulladtak meg, kisebb, néhány négyzetméteres területeken, de volt, ahol negyven-ötven négyzetméteren pusztítottak a lángok. Néhány esetben a tűz a temető melletti területre is átterjedt, így kiterjedt szabadtéri tüzek is keletkeztek.

A katasztrófavédelem a következőket javasolja a megelőzés érdekében: tisztítsuk meg a sírhely környezetét a száraz falevelektől, elhalt növényektől, és csak hőálló mécsestartót használjunk! A mécseseket biztonságos helyre tegyük, ahol nem borulhatnak fel, a távozás előtt pedig mindig oltsuk el az égő mécseseket. Forró, izzó tárgyakat ne dobjunk a temetői hulladékgyűjtőkbe. Ha tüzet észlelünk, értesítsük a temető biztonsági személyzetét, és hívjuk a 112-es segélyhívót.

Otthon is gyakoriak a mécsesek és gyertyák okozta lakástüzek, amelyek akkor fordulnak elő, ha a gyertyák túl közel vannak gyúlékony tárgyakhoz, vagy felügyelet nélkül hagyják őket. Az éghető anyagoktól távol, tűzálló tálcára helyezett gyertyák biztonságosabbak – erre is figyelmeztet a katasztrófavédelem.

A Halloween töklámpásait is biztonságosan készítsük el: gondoskodjunk arról, hogy stabilan álljanak, és ne legyenek gyúlékony anyagok közelében. Kültéren az elemes LED fények használata ajánlott a gyertyák és mécsesek helyett, így elkerülhetjük a tüzet akkor is, ha a szél faleveleket sodor a lámpás közelébe vagy felborítja azt.