Az önkormányzati TÁRS-program kertvárosban is népszerű

2024. szeptember 11. 09:47 2024. szept. 11. 09:47

Idén is folytatódik Pécsen az a kezdeményezés, amely a társasházi lakóközösségek kisebb felújításait segíti. A program sikeréről Kertvárosban Fürj Csaba önkormányzati képviselő és Mannó Erika társasházkezelő számolt be, ahol több, a városi pályázat által támogatott felújítás már befejeződött.

Az önkormányzat idén 200 millió forintos keretösszeggel indította el a programot, amelyet tavaly nagy sikerrel vezettek be. A visszajelzések alapján az idei évben néhány módosítást is bevezettek: már nem csak panelépületek, hanem 2006. január 1. előtt épült, legalább háromszintes, minimum nyolclakásos társasházak is pályázhatnak. Emellett a nyertes pályázók előlegként a támogatás akár 50%-át is igényelhetik a szerződéskötést követően. Újdonság továbbá, hogy a kivitelező kiválasztására már a pályázat benyújtása előtt három ajánlatot kell bekérni. Az építési tevékenységek körét is bővítették: a magastetős társasházak már a tető felújítására is kérhetnek támogatást.

Fürj Csaba elmondta, hogy tavaly a program sikerét mutatja, hogy a 150 millió forintos keretösszeg több mint kétszeresére érkezett pályázat, így az önkormányzat végül 355 millió forintot fordított a társasházak felújítására. Az első körben 215 lakóközösség, több mint 6800 család részesült támogatásban. Kiemelte, hogy a program a kisebb társasházi felújításokat segíti, ami különösen hasznos a kertvárosi lakók számára. Hozzátette, hogy a városvezetés pénzügyi stabilitásának köszönhetően a következő körben várhatóan növelhetik a pályázható összeget.

Mannó Erika szerint a program sikere abban rejlik, hogy az önkormányzat a valós igényekre reagál. Az építési költségek növekedése miatt a támogatás komoly segítség a társasházak számára, és számos felújítási igényt kezel. Példaként a festést, homlokzatfelújítást, tetőszigetelést és lifthajtóműcserét említette. Hozzátette, hogy eddig 15 felújítást végeztek el 12 társasházzal, melyek nagy része már elkészült.

A pályázatok benyújtásának határideje október 15.

A pályázat részleteiről a város honlapján tájékozódhatnak.

 

Forrás: Pécsma