Egyszeri juttatással segíti az önkormányzat a cégei és intézményei dolgozóit

2023. november 13. 14:32 2023. nov. 13. 14:32

Egyszeri, nettó 200 ezer forintos cafeteria juttatást adnak a pécsi önkormányzati cégek és intézmények dolgozóiknak az Európában rekordgyorsasággal romló vásárlóerő kompenzálására. A SZÉP-kártya juttatás célja, hogy lehetőség szerint minden cég és intézmény munkatársait segítse, egyenlő mértékben - közölte sajtóközleményében a pécsi önkormányzat.

Magyarországon idén európai rekordot döntött az infláció, a kontinens egyetlen más országában sem romlott annyit a vásárlóerő, mint hazánkban. Pécs önkormányzata úgy döntött, hogy azokat a pécsi családokat, amelyek esetében ezt megteheti, egyszeri juttatással segíti a kialakult nehéz helyzetben.

 

- írják közleményükben.

A segítség egyszeri, nettó 200 ezer forint értékű SZÉP-kártya juttatás formájában érkezik, amennyiben ezt a Költségvetési és Gazdasági Bizottság jóváhagyja. A juttatásra az a 2023-as kormányrendelet ad lehetőséget, amely kimondta, hogy az éves rekreációs kereten felül további 200 ezer forintnyi béren kívüli juttatás adható kedvezményes adózás (azaz 15% SZJA és 13% szociális hozzájárulási adó) mellett. Fontos, hogy a kormány erre csak a lehetőséget teremtette meg, forrást nem biztosított hozzá.

 

Annak érdekében, hogy a gyakorlatban minden pécsi önkormányzati cég és intézmény dolgozója részesülhessen a juttatásban, Pécs önkormányzata 723 millió forintot biztosít idei költségvetéséből.

 

 

Az egységesen nettó 200 ezer forintos cafeteriát így megkaphatják a közfeladatot ellátó cégek (mint a Pécsi Vagyonhasznosító Zrt., a Biokom NKft, vagy a Tüke Busz Zrt.) és a kulturális szférában dolgozó cégek és intézmények (mint a Janus Pannonius Múzeum, a Zsolnay Örökségkezelő NKft, a Pécsi Nemzeti Színház, vagy a Pécsi Balett NKft.) munkatársai. Részesülnek a dotációból az önkormányzati fenntartású pécsi óvodák és szociális intézmények dolgozói is, ideértve a társulási fenntartásban működő Integrált Nappali Szociális Intézmény és a családsegítő központ munkatársait is.

 

A bizottság jóváhagyó döntése esetén a munkatársak decemberben kaphatják meg a juttatást.

 

Forrás: Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata