Ingatlan vásárlás előtt állsz? – Ennyit ér 30 millió forint Pécs és környékén

2021. július 22. 18:04 2021. júl. 22. 18:04

Magyarország ingatlanpiacán a koronavírus után a nagyobb városok belvárosi részeiben csak egy kisebb alapterületű lakásra elegendő 30 millió forint. Viszont ha már a város külső részében nézelődünk, akkor akár egy 50-60 négyzetméterest lakóingatlant is a tulajdonunkba kerülhet ezért az összegért. Ha pedig többet szeretnénk kapni a pénzünkért érdemesebb inkább vidék felé kacsingatni, hiszen egy kisebb településen egy jóval nagyobb vagy akár több ingatlanba is be tudjuk fektetni ezt a keretösszeget. Az Ingatlannet.hu legújabb statisztikai adatai alapján készült cikkéből pedig megtudhatjuk, hogy vajon mit is ér ez az összeg Pécs és környéke ingatlanpiacán.

Emelkedőben a lakásárak

Az idő előrehaladtával a kínálati árak az ingatlanpiacon folyamatosan változnak. Az esetek többségében leginkább egy külső tényező következtében emelkednek vagy csökkennek az árak, de mind ezeken felül önmaguktól vagy akár egy természetes folyamatok következtében is ide-oda ingadozhatnak a kínálati árak.  Így ha ingatlanba szeretnénk fektetni a pénzünk, akkor a vásárlás folyamatánál nagyon fontos, hogy azt mikor is tesszük meg.

Baranya megye székhelyén a lakóingatlanok többségének átlagos kínálati árai emelkedtek az elmúlt 12 hónapban. Pécs városában egy családi házat a tavaly júniusi és a júliusi hónapokban volt érdemes beszerezni, amikor az átlagos négyzetméter árak jóval kedvezőbbek voltak. Ezekben az időszakokban az általunk kijelölt 30 millió forintból átlagosan egy 107-109 négyzetméteres családi építésű házat lehetett megvásárolni. Viszont idén már a hatodik hónapban „csak” egy 96 négyzetméteres házra futotta ez az összeg.

Pécsen a  tégla- illetve panel építésű lakások kínálati árai is a járványidőszak alatt folyamatosan felfelé tendáltatlak. Így ebben az esetben a lakáspiac tekintetében az járt jól, aki 2020 második negyedévében vásárolt, ugyanis ekkor 30 millió forintért átlagosan egy 74 m²-es téglalakást, illetve egy 93 m² panellakást lehetett megvásárolni. De ha Pécsen az idei év júniusi hónapjában vásárolt valaki tégla- vagy panel típusú lakást, akkor átlagosan mintegy 6-11 négyzetméterrel kevesebbet kaphatott.

De más városokban többet ér a pénzünk?

Ugyanakkora összegért akár egy másik régióban fekvő településen nagyobb alapterületű vagy akár jobb állapotban levő ingatlanhoz juthatunk. A járvány alatti bezártság és a kormány otthonteremtési programjának a hatására folyamatosan emelkedik a kereslet a vidéki kertes házak iránt.

Az elemzésben meghatározott 30 millió forintból Villányban egy 102 m²-es családi házat lehetett megvásárolni, de Baján már egy 128 m²-es házat kínáltak eladásra ezért az összegért. Viszonylag nagy családi házhoz lehetett jutni a keretösszegért Kiskunhalason, Kaposváron és Szekszárdon (142-152 m²), valamint Szigetváron is (255 m²). 

Ha a lakáspiacra térünk át akkor is hasonlóan oszlik meg a kép a nagyobb és kisebb városok között.  A vizsgált városok közül Szekszárdon és Kaposváron átlagosan egy 87-90 m² alapterületű lakás vásárlására elegendő a 30 millió forint. Viszont ebből az összegből Kiskunhalason és Baján már egy 105-114 m²-es lakást lehetne kapni. 


Hogyan alakul változik a hazai ingatlanpiac az elkövetkezendő időszakban?

Tavaly márciusban hazánkba is betört a koronavírus, mely eltérő eredményeket okozott a szakértők jóslataitól, hiszen a kormány családtámogatási programjai illetve a zöld övezetek és szabadság érzetének az előtérbe kerülése folyamatosan lendületben tartotta azt. 

A járvány utolsó felvonásának a befejezésével a korlátozások feloldásra kerültek, mely azt eredményezte, hogy a megjelenő új befektetők még inkább megnövelték a keresletet. A legtöbb ingatlanpiaci szakértő az elkövetkezendő időszakról úgy nyilatkozik, hogy az eladásra kínált lakóingatlanok és a albérletek árai még tovább fognak emelkedni. Ez a fajta tendencia leginkább a nagyvárosokra és a népszerű egyetemi városokra lesz a legjellemzőbb.

Címlapkép: Illusztráció, Pexels