Kényszertörölték a kozármislenyi polgármesterjelölthöz köthető céget, mégis támogatta a Fidesz

2019. november 13. 10:35

Pécsen fölháborodott a Fidesz, hogy a gazdasági bizottság MSZP-s vezetőjének három cégét is kényszertörölték korábban, emiatt a lemondását kérték. Nyőgéri Lajos visszalépett a poszttól. Kozármislenyben a kormánypártnak semmi baja nem volt azzal, hogy az általuk támogatott polgármesterjelöltjük esetében több céget is felszámoltak, egynek pedig adótartozása volt és kényszertörölték.

Fotó: Facebook/Szolga Antal

Mint ismert, Pécsen az önkormányzati választás elsöprő ellenzéki győzelmet hozott októberben, a városházi bizottságok élére is ellenzéki politikusok kerültek. A költségvetési és gazdasági bizottság élére Nyőgéri Lajos MSZP-s politikus került. 

A Szabad Pécs nyomán mi is beszámoltunk arról, hogy a politikus három cégét is kényszertörölték korábban, emiatt még két évig sem cégvezető, sem vezető tisztségviselő sem lehet gazdasági társaságokban. Nyőgéri akkor úgy nyilatkozott, a volt cégek kapcsán ő és egy másik személy is hibáztak, de vállalta a felelősséget, és minden ügyet rendezett. A képviselőségről és az elnöki posztról ugyanakkor nem kívánt lemondani, mivel szerinte a két dolog nincs egymással kapcsolatban - és Péterffy Attila polgármester sem tartotta indokoltnak a lemondást. 

A Fidesz nagy spéttel aggodalmaskodott egy nyílt levélben a polgármester felé, hogy vissza kellene lépnie Nyőgérinek a poszttól, vagy pedig a pártoknak kell visszahívnia őt.

Végül november 11-én, hétfőn az MSZP kiadott egy közleményt, mely szerint higgadtan áttekintették a helyzetet, és mivel Pécs vezetésére nehéz évek várnak - köszönhetően az előző 10 évnyi Fidesz-vezetésnek -, ezért nem kívánják ezt még terheli egy olyan szituációval, ami a pécsi polgárok bizalomvesztését okozná. Így Nyőgéri Lajos a következő közgyűlésen visszalép az elnöki poszttól, helyére pedig dr. Schmuck Roland közgazdászt, MSZP-s képviselőt javasolják. 

Nem volt mindig ilyen finnyás azonban a Fidesz, főképp, ha a saját párttársuk volt hasonló helyzetben - mint Bánki Erik és a cégei -, de akkor sem kezdtek nyílt levelet írogatni, ha egy általuk támogatott polgármesterjelölt járt hasonló cipőben. 

Kozármislenyben például Hoppál Péter, a térség fideszes országgyűlési képviselője többször is arról biztosította a helyieket, hogy Szolga Antal (a Porta Pannonia Egyesület jelöltje, 2014-2019 közt alpolgármester a településen) lehet a jó választás a Pécs melletti kisváros élére. Szolgát több magasrangú kormánypárti politikus társaságában fotózták, a képek arról szóltak, hogy a jelölt ezzel és amazzal tárgyal - aztán végül bő 200 szavazattal maradt el Szolga Antal az újrázni tudó Bíró Károlytól. 

A cégjegyzéki adatok szerint Szolga nevével összefüggésbe hozható több cég is felszámolás alatt állóként van bejegyezve (A& T-Bau Kft., Dohit LSL Kft. - ezekben Szolga Antal társasági tag volt), illetve a Gold Vino Kft-t már kényszertörölték. Utóbbi cégnek információink szerint adótartozása volt a NAV felé, sikertelen végrehajtás is indult a cég ellen. Az Opten rendszerében a következő szerepel a Gold-Vino Kft-re keresve: "A cégről nem található hatályos adat rendszerünkben."

Valahogy ez azonban nem zavarta a Fideszt, és bőszen támogatták a Porta Pannonia Egyesület polgármesterjelöltjét.

 

Szerző: V.G.

Forrás: Pécsi STOP